Меню Затваряне

Как да проверя кои приложения имат достъп до Gmail акаунта ми

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Google дава на външни разработчици достъп до писмата на своите потребители, твърди в тази статия Wall Street Journal. Изданието посочва за пример няколко мобилни приложения, които могат да преглеждат съдържанието на писмата ви в Gmail. Сред тях са Return Path, eDataSource и Edison Software, които предлагат продукти за имейл маркетинг, позволяващи различни функции като например да следите каква част от имейлите ви се получават и биват прочетени.

За да получат достъп до Gmail акаунта на потребителя, тези приложения трябва преди това да имат изричното му съгласие. В статията се твърди, че когато това се случи, е възможно писмата на потребителя да бъдат прегледани не само от компютърните алгоритми на външните разработчици, но и от живи хора, работещи там. Един от посочените примери е за Return Path, в който съдържанието на 8000 писма е било не просто сканирано от компютър – както правеше доскоро и Google – но прегледано от анализатори на компанията.

Мат Блумбърг, основател на Return Path, определя написаното като безотговорно и тенденциозно подбрано. Той посочва, че „както всеки с някакви познания в сферата на софтуера знае, изкуственият интелект е директна производна на човешкия интелект. Всеки път, когато нашите инженери лично проверяват съдържанието на имейли (което е напълно съобразено с нашата политика), ние се грижим да ограничим достъпа до тези данни, създаваме безопасна виртуална среда, която данните не могат да напуснат и всички данни се унищожават, когато работата с тях приключи“.

За да не се чудите дали и кой чете писмата ви в Gmail, има лесен начин да проверите на кого точно сте дали достъп до вашия имейл акаунт. Влезте в профила си в Google и идете на тсази страница: https://myaccount.google.com/permissions. Тя показва кои приложения имат достъп до информацията в акаунта ви. Това не означава, че всяко приложение в списъка може да чете имейлите ви. Но ако има приложения, които не ползвате или не разпознавате, можете просто да ги махнете от списъка. Това става като изберете приложението и натиснете Remove („Премахване на достъпа“).

Ето как изглежда моя списък с приложения, получили достъп до профила ми. Приложението е само едно – става дума за MailTrack, което следи дали и кога имейлите, които сте изпратили, биват отворени от получателя. Инсталирах това приложение, докато пишех статията за следене на имейли, и очевидно съм забравил да го изтрия. Както се вижда от скрийншота, приложението е получило разрешение да „чете, изпраща, изтрива и управлява електронната ви поща“.

Подобни статии

2 Comments

  1. Юю

    Ако в приложението на Gmail съм настроил и POP3 акаунти (например в abv.bg) разните други приложения ще има ли достъп и до мейлите от другите (POP3) акаунти?

    • Questo

      Не съм запознат в детайли с Gmail приложението и не мога да дам отговор. Логиката би следвало да е, че разработчиците дърпат само данни от Google акаунтите и съответно другите акаунти в Gmail приложението ще останат незасегнати. Но това е само предположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *