Меню Затваряне

Как да разбера дали имейлите, които получавам, се следят

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Email Tracking (на български „следене на имейли“) е метод за проверка дали човекът, до когото сте изпратили съобщение, го е отворил. Вероятно ви се е случвало да отворите имейл съобщение и да видите попъп прозорче, които ви пита дали желаете да изпратите потвърждение, че сте отворили и прочели съобщението.

Но не говоря за този вид проследяване, което е явно за получателя на писмото. Има и други начини, с които може да се провери дали едно писмо е отворено, които остават скрити за получателя. Те се използват основно от специалисти по маркетинг и продажби, за да проверяват каква част от писмата, които изпращат, се отварят от получателите. Използвайки специален софтуер, те могат да видят дали сте отворили даден имейл, кога и къде сте го отворили, дали сте кликнали върху поставен в писмото линк.

Защо това не е редно? Просто защото този вид следене дава възможност да се установи местоположението и активността на получателя на писмото, без той дори да е отговорил на съобщението.

Да кажем, че сте на кайтсърф почивка във Виетнам, когато получавате имейл от шефа. Той не знае, че сте във Виетнам, а си мисли, че сте болен от шарка и лежите вкъщи. Използвайки проследяваща услуга, той може да види, че всъщност сте в чужбина, както и че отваряте имейли по нетипично за България време – например 4 часа сутринта. Всичко това просто защото сте отворили съобщението, което ви е изпратил.

Вече съм писал за UglyEmail – едно от приложенията, които прихващат подобен вид следене на кореспонденцията. То работи заедно с Gmail и маркира с предупредителна иконка писмата, в които засече проследяващ код. Проблемите с UglyEmail са поне два. Единият е, че съществува само във версия за Google Chrome, който не е най-удачният избор, ако цените поверителността си.

Другият е, че приложението невинаги е ефективно. За целите на статията използвах безплатната услуга WhoReadMe, за да си изпратя имейл със заложен проследяващ код. UglyEmail въобще не разпозна писмото като „опасно“.

Повечто услуги, които предлагат проследяване на имейлите, използват вмъкнати в съобщението изображения. Когато отворите писмото, вмъкнатото в него изображение се зарежда от сървъра, на който се хоства. Съответно сървърът събира информация за вас, която след това подателят на писмото може да види. Информацията включва вашия IP адрес (който показва местоположението ви с точност до града, в който се намира), време на отваряне на съобщението, както и базова информация за устройството, с което работите.

Изображенията, които се използват, са много малки (обикновено с размер 1х1 пиксела) и прозрачни, за да не може получателят да види, че са вмъкнати в писмото. Можете ли например да познаете, че в това писмо има вмъкнато изображение?

За да „видите“ изображението, трябва да отворите оригиналния код на съобщението (в Gmail например това става с „Преглед на оригинала“). Там ще откриете HTML кода, с който изображението е вмъкнато в писмото. Нека да видим как изглежда час от HTML кода на писмото от скрийншота по-горе. В болд е кодът, който казва на имейл клиента ви да изтегли скритото изображение. Този код се намира веднага след текста на съобщението на имейла.

Отговорете на този имейл веднага щом го видите<br><img src=3D“http://mailimg.us/23dtrmcyjsrx17q/signatu=
re.gif“ width=3D“1″ height=3D“1″ alt=3D““ style=3D“display:none“>
–fcd1281d818b6f503d50e2c2fe9b1d95–

Това е прост, но невинги лесен начин да се забележи скрито изображение, което изпраща информация за вас. Ако имате съмнения, винаги можете да отворите HTML кода и да потърсите скрити изображения, които не би трябвало да са там.

Проблемът е, че този вариант не ви спасява от проследяване, защото засичате проследяващото изображение едва след като сте отворили съобщението.

За сметка на това има друго просто решение: можете просто да забраните на имейл клиента си да зарежда изображенията във всички имейли, които получавате.

Проследяването на имейли, освен нарушение на поверителността, е и все по-голям бизнес. Има редица продукти като Sidekick, Streak, Mailtrack, Yesware и други, които предлагат продукти за проследяване на имейли: повечето от които платени.

Според проучване на технологичната компания One More Company, базирано на 1.5 млрд. изпратени имейла, около 85% от съобщенията са маркетингови материали и в почти всички (99%) се използва софтуер за проследяване.

 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *