Меню Затваряне

Разберете дали някой следи имейла ви с UglyEmail

Обновена на 27.03.2015 от Questo

email-tracking

Никой не обича обратните разписки в онлайн комуникацията: онези дразнещи съобщения, които изскачат на екрана ви и питат дали искате да изпратите обратна разписка до подателя, за да знае, че сте получили и прочели писмото му. Едва ли обаче знаете, че изпращачите могат да следят дали сте отворили писмата им и без да ви пращат такива разписки.

Това е услуга, известна като проследяване на имейли, която се предлага за целите на събирането на данни за потребителите. Тя работи по следния начин: в писмото се вмъква малък имиджов файл, който е незабележим за получателя на писмото. Когато съобщението бъде отворено, този файл изпраща информация до сървъра, от който то е било изпратено. Така изпращачът има възможност да получи информация за това дали писмото е отворено, дали получателят е кликнал върху сложените в писмото линкове и дори какви са операционната му система и браузъра. И всичко това без знанието на получателя на писмото.

Три от приложенията, които правят проследяването на имейли възможно, са Yesware, Bananatag, and Streak. След като ги инсталира, изпращачът може да следи колко от писмата му са били отворени. Обикновено тези приложения се използват от маркетингови и ПР агенции, но също и от най-обикновени досадници.

Поводът да напиша тази статия беше UglyEmail – приставка за браузъра Chrome, която засича дали някой прилага проследяване на имейли срещу вас. Веднъж щом я инсталирате, UglyEmail ще ви показва иконка с око всеки път, когато засече проследяващ имейл в пощенската ви кутия.

Приставката работи само за Gmail, т.е. няма смисъл да я инсталирате, ако пощата ви е в ABV или Yahoo. Също така тя разпознава само проследяващи писма, изпратени от цитираните по-горе приложения (Yesware, Bananatag, and Streak).

Има ли приложение подобен софтуер сред българските потребители? Като че ли и трите изброени приставки за проследяване на имейли са сравнително слабо известни в България: правя този извод на базата на търсене в Google, а не на допитване до маркеитнг специалисти, така че може и да греша. За целите на авантюристичния дух инсталирах UglyEmail и влязох в Gmail пощата си, ровейки писмата си назад чак до 2010 г. Приложението не откри нищо, което означава, че или не съм интересен за маркетинговите агенции, или инсталацията ми не е била успешна и приложението не работи.

От горните няколко параграфа разбирате, че употребата на UglyEmail е силно ограничена – засега се предлага само за един браузър и само с една имейл услуга. Ако искате да се предпазите от проследяване на имейли обаче, има и други варианти.

Единият, и може би най-универсалният, е да настроите имейл клиента си така, че да блокира показването на изображения. Това би следвало да реши проблема с изпращането на издайническа информация за вас обратно до подателя на писмото.

Другият е да изключвате интернета си, когато си проверявате писмата. Това предполага, че имате имейл клиент, който предварително е свалил новодошлите писма на твърдия диск и няма нужда да сте онлайн, за да ги отворите.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *