Меню Затваряне

Как да четете блокирани руски медии с Tor

Обновена на 28.02.2022 от Questo

Сайтовете на руски медии не се отварят от България в утрото на 28 февруари 2022 г.

Всеки опит да се отворят интернет страниците на „Новая газета“, „Дождъ“, „Взгляд“ и „Свободная пресса“ от български IP адрес водят до едно и също съобщение: Server Not Found. От всички сайтове, критични към инвазията на Русия в Украйна, които проверих, се отваря само страницата на „Медиазона“.

Не се отваря и сайтът на проруската RT, поради което е трудно да се каже дали става дума за опит за цензура или за някакъв технически проблем.

Но сайтовете на всички тези медии се отварят, ако използвате IP адрес извън България. Нямах проблеми да ги отворя през Tor: анонимизираща технология, която прекарва интернет трафика през различни сървъри, скривайки местоположението ви.

Tor се използва в страни, където държавата е блокирала достъпа до определени сайтове: например медии или онлайн казина.

Можете да използвате Tor, за да следите информационния поток от Русия, дори и ако сайтовете не се отварят през нормален браузър.

Как да инсталирате Tor на компютъра си

Достъпът до информация е особено важен в момент, когато военният конфликт между Русия и Украйна отприщи вълна от бежанци и разрушение. Много българи имат роднини и приятели в Украйна и Русия и имат нужда да знаят какво се случва там.

След като инсталирате Tor, отворете Tor Browser и въведете в адрес бара адреса на сайта, който искате да посетите. Възможно е интернет връзката да е доста по-бавна от скоростта на тази, която обикновено ползвате.

За компютри с Windows

  1. Отворете официалната страница на Tor
  2. Изтеглете инсталационния файл за устройства с Windows
  3. Стартирайте изтегления инсталационен файл и следвайте инструкциите
  4. Като допълнителна мярка за сигурност може да верифицирате сваления файл. Този процес удостоверява, че сваленият софтуер не е зловреден. Как става верификацията вижте тук. Имайте предвид, че процесът може да включва свалянето на допълнителен софтуер и въвеждането на команди.

За компютри с MacOS

  1. Отворете официалната страница на Tor
  2. Изтеглете инсталационния файл за устройства с MacOS
  3. Стартирайте сваления файл и следвайте инструкциите

За смартфони с Android

Можете да инсталирате Tor на смартфона си (потърсете Tor browser for Android в Google Play). В зависимост от интернет врзъката ви обаче е възможно да се наложи да побърникате в настройките на приложението, което го прави не толкова удачен избор за някои потребители.

 

Използвайте Tor и VPN

Освен Tor можете да използвате и VPN, за да достъпвате сайтове, които не се отварят с обикновен браузър.

Комбинбацията от Tor и VPN пък осигурява по-голяма анонимност за вас като интернет потребител.

Ето как да използвате Tor и VPN.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *