Меню Затваряне

Какво представлява коронавирус приложението Virusafe?

Обновена на 07.04.2020 от Questo

Virusafe е разработено, за да събира информация за здравословното състояние на потребителите, които си го инсталират. Една от основните му цели е да установи дали потребителят има симптоми на коронавирус.

Но как действа и приложението и каква информация събира?

Virusafe проверява здравословното състояние чрез серия от въпроси, на които се отговаря с „Да“ и „Не“. Приложението събира и лични данни като име и фамилия, ЕГН, телефонен номер и местоположение на мобилния телефон.

Какви данни събира Virusafe?

virusafe

Приложението може да се свали безплатно от Google Play.

Инсталация

При инсталацията то иска достъп до следните данни:

  • местоположение
  • мултимедия/файлове
  • информация за връзката Bluetooth

Данните за местоположението се вземат от GPS сензора на телефона, а не от антените на мобилните оператори, каквато е практиката на МВР при следене на поставените под карантина.

Нямам идея защо приложението иска достъп до Bluetooth и файловете на телефона ми. Изпратил съм питане до „Информационно обслужване“ по въпроса и ще публикувам отговора им, когато го получа.

След като инсталацията приключи, потребителят трябва да удостовери мобилния си номер с двуфакторна автентикация. Това означава, че след като въведете номера си, системата ви изпраща SMS с код за автентикация, който трябва да въведете в приложението, за да докажете, че действително сте собственик на този мобилен номер.

Стартиране

При стартирането Virusafe иска да се въведат две имена, ЕГН, възраст, пол и информация за хронични заболявания, ако потребителят има такива.

След това потребителят трябва да посочи дали проявява един или повече от следните симптоми:

  • Температура над 38 градуса
  • Суха кашлица
  • Трудност при дишане или недостиг на въздух
  • Постоянна болка или напрежение в гърдите
  • Посиняване на устните или лицето
  • Гадене повръщане и/ли диария
  • Тежко и постянно виене на свят или замаяност

Функции

И после… това е. Приложението има сравнително опростено основно меню, с което можете да проверите личните данни, които сте въвели, да съобщите за поява на някой от гореспоменатите симптоми, или да разберете повече за това какво представлява коронавируса.

С това се изчерпват функциите на Virusafe за потребителите: поне докато го тествах. В приложението е записано, че приложението може да предоставя информация за заразените и поставените под карантина в близост до потребителя.

Аз обаче не открих такава функционалност в менюто.

Заключение

Virusafe събира данни за това как се казвате, какъв е вашия ЕГН, какъв е мобилният ви номер, къде се намира мобилният ви телефон и дали имате симптоми на коронавирус. Достъп до тези данни имат лекарите и полицията.

В замяна получавате обща информация за коронавируса, която би могла да се намери и в други източници като Wikipedia.

Целта на приложението очевидно е да даде по-пълна картина за разпространението на COVID-19 и да спести на пациентите висенето пред кабинети или обаждането на личния лекар. Тъй като се използва от съвсем скоро, все още е рано да се каже доколко е ефективно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *