Меню Затваряне

Може ли полицията да ми следи телефона по време на извънредно положение?

Обновена на 09.04.2020 от Questo

На 24 март 2020 г. беше обнародван закон за извънредното положение. Той дава право на полицията да получава достъп до трафични данни на граждани под карантина.

Означава ли това, че МВР може да ви следи и подслушва?

Краткият отговор

Ако сте под карантина, законът дава право на полицията да получава разпечатка за приблизителните координати на вашия мобилен телефон. Те се установяват чрез данни от антените на мобилните оператори. Ако живеете в район с много антени, местоположението ще се изчисли по-точно, отколкото ако сте в район с малко клетки.

Дългият отговор

Това беше краткият отговор. За да разберете какво се променя и дали може да се стигне до безконтролно следене, четете нататък.

Какво се променя заради извънредното положение?

В Закона за електронните съобщения (ЗЕС) се добавят текстове, които позволяват на МВР да получава информация къде се намират телефоните на мобилните абонати под карантина.

До какви данни получава достъп МВР?

Данните са посочени в ал. 1, т. 6 в член 251б от Закона за електронните съобщения. Става дума за „административни адреси на клетки на мобилна наземна електронна съобщителна мрежа, от които е генерирано или в които е терминирано повикване“. В общия случай това са антените, намиращи се най-близо до мобилния абонат. Използвайки триангулация, те позволяват да се установи местоположението на абоната.

Телекомите са длъжни да предоставят тези данни на полицията незабавно след поискването им.

Мен това засяга ли ме?

Със сигурност ви засяга, ако сте под карантина. В момента такава се налага ако сте болни от коронавирус (или сте контактували с болни) или ако пристигате от рискова държава.

Съгласно Закона за здравето задължителна изолация се налага и ако сте болни/заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.

Кой решава дали съм под карантина?

Съгласно Закона за здравето заповед за задължителна изолация се издава от „ръководителя на съответното лечебно заведение по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил пациента за хоспитализация“.

По време на извънредното положение министърът на здравеопазването също може да разпореди „задължителна изолация на болни, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави“.

Какво казват юристите?

Един от важните въпроси е дали с тези промени може да се злоупотреби. Какво ще се случи, ако след края на извънредното положение промените в ЗЕС се запазят? Възможно ли е например полицията да иска данни за хора, които не са под карантина? Според Крум Зарков от БСП това е напълно възможен сценарий.

Потърсих мението на юристи.

Според един от тях промените не са драматични. „Мобилните оператори така или иначе могат да проследят само дали номерът е в радиуса на клетката или извън нея“, посочва той.

„Не мисля, че след извънредното положение това положение ще продължи. Имайте предвид, че всеки човек със смартфон може да бъде следен 24/7 и то без участието на мобилните оператори“, допълва юристът.

Според адвокат Николай Хаджигенов промените в ЗЕС са проблем. „Промените са ужасяващо, крещящо нарушение на правата на хората – казва Хаджигенов. – Единствени във вселената ще подслушваме, следим телефони и трафични данни, за да се борим с вирус“.

Според Хаджигенов правителството използва възможността, за да се задържи на власт и да контролира гражданите. „Всеки път, при най-малкото невнимание, отнемат част от свободата ни. Подслушване и следене на трафични данни се извършва и сега, до този закон, но беше незаконно и престъпно. Вече ще е законно и ще продължи и след извънредното положение“, коментира Хаджигенов.

Моите 5 стотинки

Промените вече са факт. Остава въпросът дали ще се запазят след края на извънредното положение.

Премахването на промените може да изисква гласуване на нови промени в ЗЕС. Но за да се случи това, обществото и законотворците първо ще трябва да си спомнят за тях.

Така че имайте едно наум.

Това е за мобилните телефони. Ако междувременно ви е страх, че някой следи какво правите онлайн, можете да анонимизирате трафика си с Tor или VPN, или и двете.

Статистиката показва, че веднага след приемането на промените в ЗЕС потреблението на Tor в България е нараснало двойно.

Slo4aenos?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *