Меню Затваряне

Zoom настройки за сигурност: как да защитите видеоразговорите си през 2021

Обновена на 03.01.2021 от Questo

Потреблението на софтуера за видеоконференции Zoom нарасна рязко заради коронавируса. Много компании използват Zoom, за да провеждат планьорки и преговори с клиенти. Дори британският премиер Борис Джонсън се похвали в Twitter, че провежда срещи с колегите си през Zoom.

Сега вероятно му се иска да не го беше правил. Четете надолу, за да разберете защо.

Ако липсват правилните Zoom настройки за сигурност, платформата позволява на всеки да се присъедини към разговорите. Не става дума за проблем със сигурността на софтуера, а по скоро за небрежност от страна на потребителите.

За да се присъедините към разговор, някой от другите участници трябва да ви изпрати линк към конкретната видеоконференция. Много потребители правят грешката да публикуват тези линкове на видими места: например Facebook или Twitter.

По този начин всеки, който е видял линка, може да се присъедини.

zoom настройки за сигурност

Резултатът е Zoom bombing: разни шегаджии се присъединяват без покана към чужди разговори и публикуват порнографско съдържание или просто подслушват какво си говорят останалите. Този тип атаки станаха особено популярни през 2020, тъй като потребителите не знаят как да настройват видеоразговорите си в Zoom.

Zoom настройки за сигурност: изгонете натрапниците

Сега разбирате къде е оплескал Борис Джонсън. Човекът беше публикувал скрийншот от онлайн среща, на който се виждаше адресът на видео стаята им и потребителските имена на участниците в нея.

Добрата новина е, че видеосрещите в Zoom могат съвсем лесно да станат по-недостъпни. А ако междувременно използвате и Viber за провеждането на групови дискусии, ето как да ги защитите.

1. Не публикувайте линкове към видеосрещи(или скрийншотове) в социални медии, форуми и т.н.

Това е очевидно, но някои потребители все още не разбират рисковете. Ако линкът е видим, всеки може да се присъедини към вашия видео разговор.

2. Не използвайте Personal Meeting ID за всичките си разговори

Personal Meeting ID е нещо като вашата лична видеоконференция. Адресът й винаги е един и същ и колкото повече хора каните там, толкова повече хора знаят как да се присъединят.

Вместо това генерирайте различни адреси за всеки видеоразговор, който провеждате.

Това става по следния начин:

Meetings>

Schedule a meeting>

Meeting ID>

Generate automatically

3. Защитете разговора с парола

Без парола потребителите не могат да се присъединят към разговора. Всички нови раговори би трябвало да имат парола по подразбиране. Можете да я видите и настроите от:

Meetings>

Schedule a meeting>

Meeting password>

Require meeting password>

4. Ограничете споделянето на екрана

Ако хоствате среща, можете да забраните на другите участници да използват споделения екран (което означава, че не могат да показват каквото си поискат).

Когато разговора започне, кликенете върху Share Screen и изберете:

Advanced sharing options>

Who can share>

Host only

5. Забранете достъпа за неоторизирани потребили

Това означава, че само избрани потребители с посочени от вас имейли могат да се присъединят към разговора. Настройките са пипкави, но си струва.

6. Заключете срещата

Това означава, че след като видеоразговорът е започнал, към него не могат да се присъединяват нови участници.

Изчакайте срещата да започнете и изберете:

Participants>

Lock Meeting

Тези Zoom настройки за сигурност ще ви дадат малко повече спокойствие по време на важни разговори. Не забравяйте, че сигурността на разговорите ви е ваша отговорност. Вземете необходимите мерки, за да си я осигурите.

Ако работите от дома си, не забравяйте да използвате и VPN (тук предлагам няколко безплатни решения). Той анонимизира интернет трафика ви и намалява риска от изтичане на чувствителни данни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *