Меню Затваряне

Как да си направите таен групов чат във Viber

Обновена на 17.03.2020 от Questo

Дистанционната работа набира скорост в България (особено през март 2020 заради коронавируса). Служителите използват месинджъри като Viber, за да общуват с останалите в екипа на фирмата. Обикновено това се случва в групов чат, в който всеки участник може да вижда публикуваното от останалите.

Груповите чатове крият известни рискове за изтичане на чувствителна информация. Някой от участниците може да направи скрийншот на публикуваното или да препрати съобщение от груповия чат на външен потребител.

Ако участник в чата е отворил лаптопа си в заведение и стане от мястото си (например за да отиде до тоалетната), останалите посетители в заведението могат да видят какво се пише в групата.

Дори самият факт, че дадена информация е публикувана в групата и остава там завинаги, може да се окаже проблем.

Какви са предимствата на таен групов чат във Viber

Ето какво печелите от тайните групи:

  • Можете да насрочвате автоматично изтриване на публикуваните съобщения. Настройвате таймера на 1 час и съобщението изчезва от групата след изтичане на посоченото време
  • Участниците в групата не могат да правят скрийншотове на груповия разговор
  • Участниците не могат да препращат съобщения от груповия чат
  • Можете да заключите груповия чат с ПИН код, така че само който знае ПИН кода може да отвори чата

Как да обезопася фирмения чат във Viber

Не можете да превърнете обикновена Viber група в тайна. За да обезопасите груповия чат, ще трябва да създадете нов такъв. За целта:

  1. Започнете обикновен чат с някой от екипа.
  2. Превърнете го в таен чат. Това става като отворите чата, плъзнете с палец наляво и изберете Switch to secret chat (Отваряне на таен чат)
  3. След като вече имате таен чат, можете да го превърнете в група. Това става като отворите менюто (трите вертикално разположени точки в горния десен ъгъл) и изберете Create group chat with (Създаване на група с…)
  4. От списъка с контакти изберете служителите, които ще участват в групата и потвърдете създаването й

Новосъздадената група има характеристиките на таен чат. В полето за писане на съобщения ще забележите иконка на чаосвник. От нея можете да настройвате таймера за видимост на съобщенията, които публикувате. Те ще изчезват от чата, след като заложеното от вас време изтече.

Участниците в груповия чат няма да могат да правят скрийншотове на разговора, но това не им пречи да снимат екраните на смартфоните си с друг телефон например.

Как да заключа груповия чат с ПИН код

Въпреки че се нарича „таен“, груповият чат все още е видим. Ако някой разглежда телефона ви и отвори Viber, той ще види цялата комуникация в тайния групов чат.

Можете да скриете груповия чат с ПИН код. Така чатът изчезва от списъка ви с разговори: все едно не съществува. Може да го намери и види само онзи, който знае ПИН кода за достъп.

За да скрите груповия чат, плъзнете с палец наляво и изберете Hide this chat (Скрий този чат). Въведете ПИН код, с който ще отключвате чата.

Когато в груповия чат някой пусне ново съобщение, вие ще получавате известие за това на смартфона си. Но когато отворите Viber, полученото съобщение няма да се вижда в списъка с разговори. За да го видите, ще трябва да въведете в полето за търсене на Viber избрания от вас ПИН код.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *