Меню Затваряне

Как да разбера IP адреса на друг човек (и да запазя анонимността си)

Обновена на 25.04.2020 от Questo

След статията за откриване на IP адрес получих запитвания: „Как да разбера IP адреса на друг човек?“

В същия пост показах един прост трик за откриване на чужд IP адрес. Нека го разгледаме в детайли, за да знаете как да се защитите, ако някой приложи същата тактика спрямо вас.

Ще използваме сайт, който предлага услугата IP logger. Този сайт генерира линк, който изпращате на човека, чийто IP адрес искате да разберете. Когато човекът отвори линка, вие виждате IP адреса му.

Как се открива чужд IP адрес, стъпка по стъпка

как да открия ip адреса на друг човек

За целта ще използваме Grabify, но същата работа ще ви свърши IPlogger или друг подобен сайт.

1. Генериране на линк

Най-напред трябва да генерирате линк. Изберете статия или видео, което ще изпратите. Въведете URL адреса в бялото поле на сайта.

как да открия IP адреса на друг човек

След това натиснете бутона Create URL.

Ще се появи нов екран, на който ще видите модифицирания линк(New URL). Той се изпраща на потребителя, чийто IP адрес се търси.

как да открия IP адреса на друг човек

2. Изпращане на линка

Линкът може да се изпрати по имейл, през Messenger или друг канал.

3. Проверка на IP адрес

За да проверите дали линкът е отворен, заредете в браузъра си т.нар. Access Link, който ще бъде генериран за вас от сайта. На него ще видите всички IP адреси, които са достъпили линка, който сте изпратили.

Ако самият вие сте отворили модифицирания линк, ще видите и вашия собствен IP адрес.

Ако например сте публикували модифицирания линк във вашия Facebook профил, ще видите IP адресите на всички вашия приятели, които са цъкнали върху него.

Затова трябва да сте сигурни, че модифицраният линк е изпратен само до конкретен потребител. Иначе ще се чудите чий IP адрес на кого е.

Как да се предпазите

Вече знаете как действат IP логърите. Сега да видим как да се предпазите от тях.

Най-простото решение е да следите какви линкове отваряте. Приятелите ви едва ли ще тръгнат да разузнават IP адреса ви; за какво им е? Но ако получите линк от непознат, подхождайте с внимание, преди да го отворите.

Всъщност подхождайте с внимание към всичко, което ви е изпратено от непознат.

Как да скриете IP адреса си

Ако не ви бива във внимаването може просто да скриете реалния си IP адрес.

Тук мога да предложа няколко лесни и нискобюджетни варианти:

 • използвайте Tor, анонимизиращ софтуер, с който се работи сравнително лесно. Неудобството при него е, че забавя скоростта на интернет връзката
 • използвайте VPN, който прави горе-долу същото. Имам чудесен списък с безплатни оферти за VPN
 • използвайте комбинация от Tor и VPN, която ви прави още по-анонимни

Какво може да стане, ако някой открие IP адреса ми?

В общия случай от IP адреса ви се разбира в кое населено място живеете и кой е интернет доставчика ви.

Може ли някой да ме хакне, ако знае IP адреса ми?

Може, но не е толкова лесно. Ако знае IP адреса и имейла ви, предполагаемият хакер може да генерира зловреден файл и да ви го изпрати. Ако го отворите, той може да получи контрол над компютъра ви.

Което ни връща към основно правило в информационната сигурност: не отваряйте файлове, изпратени от непознати (!)

Като превантивна мярка може да инсталирате и антивирусен софтуер(ето няколко безплатни опции), който ще блокира отварянето на зловредни файлове.

Подобни статии

7 Comments

 1. Свет

  От известно време някой упорито се опитва да ми влезе в пощата. Виждам това от историята на влизанията, където ми изписва, че е въвеждана грешна парола чрез POP3, често от различни IP адреси. Освен трудната парола, антивирусна програма и неотварянето на непознати файлове, има ли друг начин за защита на пощата?

 2. Alfredo

  Хора някой да ми помогне смених си телефонния номер и кода за защита отива на стария ми номер и не мога да се логна в инстаграма си….

 3. Ваня Соколова

  194.153.145.115 ако започват с 194 значи имаме пролблем с един и същи човек . Опитах с някои съвети , но не стигам много далече . Излиза че е на NetInfo и основно се ползват от служителите на Порше България .

  • Свет

   Ами не, от различни IP адреси са опитите за влизане. И то е някаква периодичност. На моменти се активират, после ги няма известно време, след време пак започват атаките.

 4. Свет

  Ами не, от различни IP адреси са опитите за влизане. И то е някаква периодичност. На моменти се активират, после ги няма известно време, след време пак започват атаките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *