Меню Затваряне

Как се перат биткойни за 4.5 млрд. долара

Обновена на 13.02.2022 от Questo

През февруари 2022 г. световно неизвестните Иля Лихтенщайн и съпругата му Хедър Морган бяха обвинени в опит за изпиране на 4.5 млрд. долара.

Това е колосална сума, по-голяма от брутния вътрешен продукт на Сиера Леоне, един от най-големите производители на диаманти в света. Как Лихтенщайн и Морган въобще са решили, че могат да изперат толкова много пари?

Всъщност не става дума за пари, а за биткойни. Те са били откраднати от борсата за криптовалути Bitfinex през 2016 г. Разследване на САЩ установява, че с част от откраднатите биткойни са направени хиляди трансакции в опит да се изгубят следите и да се затрудни проследяването им. В крайна сметка обаче разследващите установяват, че трансакциите водят до биткойн адреси, притежавани от двамата съпрузи.

Да окрадеш криптоборса: историята накратко

Някъде около август 2016 г. криптоборсата Bitfinex става жертва на хакерска атака. Неизвестно лице пробива системата за сигурност и получава достъп до съхраняваните от борсата криптовалути. В серия от около 2000 транскации извършителят прехвърля към външен портфейл почти 120 хил. биткойна.

По това време стойността им е „едва“ 71 млн. долара.

Някъде в началото на 2017 г. някой започва да прехвърля част от откраднатата криптовалута към други биткойн адреси. Прехвърлянията стават на малки порции и към множество адреси, регистрирани към потребителски профили в криптоборси и незаконния онлайн пазар AlphaBay. Създава се сложна мрежа от трансакции, чиято вероятна цел е да се затрудни максимално проследяването на криптовалутата.

В преследване на целта дори се прибягва до т.нар. chain hopping, при което биткойн се разменя за други, по-трудно проследими криптовалути като монеро.

През февруари 2022 г. разследващите обявяват, че всички транскации водят към адреси, управлявани от Иля Лихтенщайн и Хедър Морган. Използвайки таи мрежа от прехвърляния, двамата са се опитали да изперат около една пета от всички откраднати биткойни. Останалите (близо 100 хил. биткойна) продължават да си стоят в същия портфейл, в който са трансферирани при кражбата им от Bitfinex.

Кои са Иля Лихтенщайн и Хедър Морган

Двамата описват себе си като серийни предприемачи. Притежават собствени компании, като Лихтенщайн се е определил в профила си в Linkedin като основател на блокчейн стартъп. Съпругата му се изявява като маркетинг гуру и консултант.

От двамата Хедър Морган като че ли е по-колоритната интернет персона. Наред с кариерата си в маркетинга тя е рапър и предизвиква вниманието с леко налудничави видеа. Като например това.

Като всестранно развита личност Морган пробва и писателския си талант. През годините тя е публикувала статии като външен автор в медии като Forbes и Inc.

Как го постигат

Агенцията за борба с данъчните измами на САЩ твърди, че Лихтенщайн и Морган не са си чоплили носа в периода след източването на криптоборсата. Двамата са регистрирали множество фалшиви профили в различни борси за криптовалути.

Направили са профили и в AlphaBay – сайт, от който можете да си купите всякакви незаконни стоки като наркотици или крадени кредитни карти.

След това са бомбандирали фалшивите профили и свързаните към тях биткойн адреси с множество малки трансакции. По много опростен начин схемата е изглеждала горе-долу така:

Иля Лихтенщайн Хедър Морган
Източник: IRS

Къде сбъркват

Както се вижда и от графиката, всички трансакции рано или късно водят към един и същ биткойн адрес, регистриран на името на Иля Лихтенщайн. След като установяват адреса, разследващите откриват самоличността на неговия притежател, тъй като с конкретния адрес той се е регистрирал в криптоборса с истинското си име, адрес на местоживеене и дори снимка на щофьорската си книжка.

Разследващите получават разрешение от съда да преровят акаунтите на Лихтенщайн за облачно съхранение на данни. В един от тях (не се посочва дали е Google Drive, iCloud или нещо подобно) откриват файл с над 2000 биткойн адреса. През тях е минавала криптовалутата, която е трябвало да се изпере. Файлът съдържа и ключове за опериране с биткойн  адресите.

Двамата заподозрени правят и други грешки. Част от фалшивите профили, които създават, са регистрирани със сходно звучащи имейл адреси, предоставени от един и същ доставчик на електронна поща. Разследващите са установили, че в мейл акаунтите е влизано от един и същ IP адрес. Това ги навело на мисълта, че цялата операция е дело на един или няколко души, а не на голяма мрежа от финансови мулета.

Какво следва

Лихтенщайн и Морган все още са невинни до доказване на противното. Американското правителство е конфискувало онези 100 хил. биткойна, които все още се намират в портфейла, към който са били трансферирани през 2016 г.

Така САЩ вече са един от най-големите собственици на биткойн в света… след България разбира се. Между другото българските биткойни още никой не може да обясни къде са изчезнали. Може би това подсказва, че нищо не е твърде проследимо, когато попадне в България.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *