Меню Затваряне

Четири вида измами с криптовалути, от които трябва да се пазите

Обновена на 21.03.2018 от Questo

Големият интерес към криптовалутите неизбежно води след себе си бум на измамите. Независимо дали става дума за класически врътки в стил „телефонни измамници“ или добре замислени финансови пирамиди, този вид схеми ще стават все по-масови и убедителни. Затова, ако ще се захващате с инвестиции в криптовалути, е добре да ги познавате.

1.Илън Мъск раздава етери

Измамата стана популярна с името на известния предприемач Илън Мъск, но може да се приложи с всеки, който има някакво влияние в социалните медии.

Когато в края на февруари космическата компания на Мъск SpaceX изстреля в космоса ракета със сателити, той се похвали за това в профила си в Twitter. В един от коментарите под публикацията се появи следното съобщение от акаунт elonlmusk(това не е истинският профил на Мъск): „За да отпразнувам изстрелването, ще раздавам 5000 ETH на моите последователи. Просто изпратете 0.5-1 ETH на посочения адрес и ще ви върна 5-10 ETH на адреса, от който е дошла транзакцията“.

В съобщението е посочен и линк към страница, която показва двупосочни транзакции. Страницата е фалшива: тя има за цел да заблуди, че посоченият адрес действително връща етери на адресите, които са му изпратили етери.

Това обаче не е така. Проверка с Etherscan или който и да е друг сайт за следене на транзакции показва, че този адрес единствено получава транзакции, но не изпраща такива.

2.Финансова криптопирамида

Тъй като все още са слабо регулирани, криптовалутите са златна възможност за създаване на финансови пирамиди. Това са измамни схеми, при които парите на инвеститорите се прибират и се разпределят между хората на върха на пирамидата. Схемата може да съществува, докато към нея продължават да прииждат постъпления от нови хора.

Традиционният модел на една криптопирамида е следният: появява се човек, който твърди, че е измислил нова криптовалута, която ще засенчи биткойн и ще се превърне в новия суперхит на пазара. За да се привлекат жертви обикновено се изтъкват предимства като:

  • нашата валута ще поскъпне рекордно, защото ние контролираме предлагането;
  • нашата валута ще се приема от всички банки и търговци и ще бъде реално разплащателно средство, а не бутиков актив;
  • Марк Закърбърг вече инвестира 2 млрд. долара в нашата валута и т.н.;

Обещанието към жертвите е, че след като си дадат парите, те ще трябва да почакат малко, докато валутата започне да се копае. Моментът с копаенето обаче никога не идва, а повечето жертви никога повече не виждат парите си.

Схемата работи, защото много хора не разбират същността на криптовалутите и не могат да различат легитимен блокчейн проект от очевидна измама.

3.Фалшива борса за криптовалути

Някои измамници създават фалшиви сайтове за покупка и продажба на криптовалути. След това започват агресивна рекламна кампания, за да привлекат възможно най-много жертви, обещавайки им свръхизгодни обменни курсове и други глезотийки. Клиентите си правят профили и си купуват криптовалути, които обаче никога не получават.

Поддържането на подобна схема е трудно, защото за тях бързо се разчува и създателите й трябва да разчитат, че ще измамят възможно най-много хора за възможно най-кратко време.

Затова в много случаи измамниците създават фалшиви копия на легитимни борси за криптовалути. Обикновено те избират домейни, които са близки по звучене до имената на популярните борси. Ако например борсата е на адрес coinkingdom.com, те регистрират домейна coinskingdom.com.

Възможно е да регистрират домейн, който е почти идентично копие на легитимния интернет адрес. Ако например отворите този линк, може да си помислите, че сте отворили questona.com, но всъщност това е съвсем различен домейн. Разликата е трудна за забелязване, а освен това е възможно да се добави и SSL сертификат, което прави измамата още по-ефективна.

4.Дилъри-измамници

Това са хора, които се представят за търговци на криптовалути. Те разчитат на това, че голяма част от търговията с криптовалути се слъчва over-the-counter, т.е. без участието на посредник в лицето на борса. Вместо това купувачът и продавачът се намират един друг и сключват сделка директно.

За да се случи това, продавачът трябва да пази добра репутация, защото кой ще иска да купува от него, ако всички го познават като измамник? Но когато има голям апетит за криптовалути, много хора не се интересуват от такива неща и са склонни да се доверят на напълно непознат, за когото никой досега не е чувал.

Обикновено дилърите измамници подслаждат офертите си с добри обменни курсове и друди привилегии, които да привлекат жертви. Измамата става очевидна, след като купувачът плати и никога не получи захранване на портфейла си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *