Меню Затваряне

Как да спра събирането на данни от приложения във Facebook

Обновена на 20.03.2018 от Questo

Facebook отново е централна тема в медиите: този път заради обвиненията, че компанията е позволила събирането на лични данни за 50 млн. свои потребители. За целта е използвано приложението thisisyourdigitallife, което, веднъж инсталирано от потребителя, събира различни данни за него от профила му във Facebook. Тези данни след това се използват за формулиране на политически послания, които да спечелят потребителя като избирател.

Тази технология не е нищо ново, просто сега се вдига шум около нея заради признания на човек, който е участвал от първо лице в процеса по събиране на данните. Има сигурно стотици или хиляди приложения, които събират данни за Facebook потребителите. Няма как да не сте попадали на публикация от рода на: „На кое животно приличаш, когато се ядосаш“, или „Какво издава името за характера ти“, или „На кой футболист приличаш“. Това са все приложения, които получават достъп до профила вив във Facebook – преди всичко защото вие се съгласявате да им предоставите този достъп.

Трудно е да се проследи какви данни събират едно тези приложения, а още по-трудно е да се разбере какво се случва след това с тези данни. Няма какво да се направи, ако вече сте инсталирали такива приложения, които в много случаи са замаскирани като тестове и викторини. Можете обаче да забраните на Facebook да ги инсталира в бъдеще.

От профила си влезте в:

Settings>

Apps>

Apps, Websites and Plugins>

Edit>

Disable Platform

Така ще изключите възможността за инсталирането на каквито и да е приложения, които биха могли да събират данни от вашия профил.

Дали подобна мярка е необходима зависи от това за какво използвате Facebook.

Tази настройка ще промени значително функционалността на Facebook. Тя изключва възможността за интеграция на Facebook с уебсайтове и други приложения. Това означава, че ако сега използвате профила си, за да се логвате в уебсайтове или мобилни игри (или пък приложения като Tinder), това вече няма да е възможно.

Също така тази настройка не работи със задна дата: данните, които вече са събрани от инсталирани приложения, няма да се изтрият автоматично. Ще трябва да поискате от разработчика на всяко отделно приложение да изтрие тези данни.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *