Меню Затваряне

Как да разбера дали някой ме снима, докато разглеждам порно сайтове

Обновена на 08.10.2020 от Questo

Sextortion фишингът отчита голям ръст в началото на второто полугодие на 2018 г., показват данните на Kaspersky. Това е онзи вид измама, при който жертвата получава имейл със следното съдържание: „Здравей, аз знам, че посещаваш порно сайтове, хакнал съм ти паролата, която е ********* (тук обикновено е написана парола, която действително се използва от потребителя). Използвах камерата на лаптопа ти, за да направя снимки и клипове, докато се забавляваш. Ако не искаш да ги изпратя на всичките ти роднини и приятели, изпрати ми сумата от ХХХ долара на този биткойн адрес“.

Всъщност в този имейл няма нищо вярно. Авторът му е намерил вашия имейл адрес и стара парола, която сте използвали, и е решил да пробва дали ще клъвнете. Да се намерят пароли не е трудно: има ги с десетки хиляди в сайтове като Pastebin. Споменаването на реално използвана от вас парола не е случайно – така съобщението изглежда по-достоверно.

Очевидно схемата работи: според някои експерти с нея могат да се заработят суми от порядъка на половин милион долара.

Така че ако получите подобен имейл, не се притеснявайте – никой не ви е хакнал.

Sextortion обаче е напълно реална заплаха. Това е практиката да запишеш действия на жертвата си – обикновено с интимен характер – и след това да искаш откуп, за да не пратиш заснетия материал на роднините й.

Sextortion е компютърно престъпление и за съжаление се случва и в България. Нека да разгледаме най-вероятните сценарии нещо подобно да се случи и с вас.

Заснемане с видеочат

Най-често жертвата доброволно позволява на престъпника да събере достатъчно материал, който после да използва за рекет. Обикновено жертва на това престъпление са тийнейджъри, въпреки че може да се случи и на доста по-възрастни хора.

Типичната атака протича така: престъпникът се свързва с жертвата си – 16-годишен младеж – и се представя за девойка на неговата възраст. След известно хахо-хихи в чата престъпникът предлага на момчето да включат камерата. Следващата му стъпка е да убеди жертвата си да опитат нещо по-пикантно, което обикновено означава момчето да си развее гениталиите пред камерата. Младежът не вижда нищо нередно в това: до момента, в който не получи заплаха, че заснетото видео ще се появи в интернет.

Как да се предпазите: Чисто и просто не изпращайте компрометиращи снимки и клипове на непознати. Защо ви е да го правите, след като не знаете кой стои от другата страна на връзката?

Заснемане с хакната камера

Вече съм писал за вероятността някой да хакне камерата на лаптопа и да я използва, за да ви следи. Това не е толкова лесно да се случи, но е възможно.

Как да се предпазите: Използвайте антивирусен софтуер и защитна стена (firewall), за да намалите риска от неоторизиран достъп до вашия компютър. Ако предпочитате аналогови решения, купете си лепенка за закриване на уебкамерата или си направете таква от подръчни материали. Можете да я махате, когато водите видеочатове, но после си я слагайте обратно.

Сваляне на клипове и снимки от интернет

Някои потребители качват разголени клипове в облачни платформи като iCloud, Dropbox и т.н. Това не е най-умното нещо на света, особено ако акаунтите им не са добре защитени.

Помните ли The Fappening? Голите снимки на всички тези знаменитости бяха откраднати от iCloud, защото собствениците им станаха жертва на фишинг или просто бяха използвали слаби пароли (като Кание Уест, чиято парола за отключване на смартфона доскоро беше шест нули).

Ако качвате такова съдържание в интернет, направете така, че акаунтът ви да е добре защитен. В противен случай някой може да го разбие, да свали клиповете и снимките и да ви изнудва.

Как да се предпазите: Научете се да разпознавате фишинг. Използвайте силна, трудна за отгатване парола. Не използвайте една и съща парола за няколко различни акаунта. Използвайте двуфакторна автентикация, където е възможно. Не изпращайте на приятели клипове, които не искате след това да видите качени в интернет.

Подобни статии

1 Comments

  1. Pingback:Ето как изглежда Sextortion фишинг имейл | Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *