Меню Затваряне

The Visual Microphone: как да подслушвате без да чувате нищо

Обновена на 24.10.2017 от Questo

The Visual Microphone е интересен проект на Масачузетския технологичен институт, който показва как може да се подслушва някого без микрофон, само с видеозаснемане.

За целта ще ви трябва високоскоростна камера – от онези, които се използват за заснемането на видео със забавен каданас. Разполагайки с такова оборудване и няколко реда код, вие можете да заснемете предмет, който издава звук – например човек или тоннколона – и после да възпроизведете този звук, дори и микрофонът на камерата да не го е уловила.

Това е възможно, защото камерата улавя микротрептенията, които звуковите вълни предизвикват в предметите, намиращи се близо до източника на звука. Това може да са цветя, картонена чаша от кафе или найлонов плик.

Анализирайки микротрептенията на тези предмиети, които са били записани с камерата, хората от MIT са успели да възстановят частично звуците, които са ги предизвикали.

Въпреки че резултатите не са перфектни, някои от тях все пак са доста внушителни. Например екипът заснема слушалки и после анализира заснетия материал. Софтуерът успява да възстанови песента, която звучи в слушалките, толкова добре, че после дори Shazam може да я разпознае.

В друг пример камерата успява да „улови“ звука, заснемайки опаковка от чипс през стъклена врата. Докато зад стъклената преграда камерата снима, вътре в стаята звучи рецитал на Mary Had i Little Lamb. На базата на заснетата торбичка от чипс софтуерът успява да възстанови звук, който трудно може да бъде разбран от някого, за когото английския не е майчин език, но все пак не е невъзможно.

Тази технология може да ви изглежда екзотична и неприложима за подслушване в реалния живот. Все пак за да я използвате, ще ви трябва специална камера и знания, за да оперирате с кода (който е публикуван за свободно сваляне).

Рано или късно обаче някой ще се сети да комерсиализира технологията, а защо не и да я предостави като безплатна онлайн услуга. Дотогава технологиите може да са толкова напреднали, че дори и смартфоните ще могат да записват видео с високоскоростни камери. Това означава, че всяко клипче, което сте качили в Youtube, ще може да бъде анализирано за звуци, които не са записани от микрофона на смартфона, но са скрити в картината. Просто предположение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *