Меню Затваряне

Участвах в психотерапевтична сесия с робот. Ето какво означава това за личните ми данни

Обновена на 21.10.2017 от Questo

Woebot е чатбот, зареден с изкуствен интелект и програмиран да провежда разговори с техниките на когнитивно-поведенческата терапия. Рaзработен е от учени от Станфорд, които твърдят, че две седмици разговори с Woebot могат да подобрят състоянието на пациенти, страдащи от депресия или тревожност.

Реших да пробвам роботчето в разговор, който продължи около 30 минути и приключи с обещание, че утре продължаваме с игра на думи. По време на самата сесия отговарях на въпроси от рода на „Какво правиш в момента“ или „Колко енергичен се чувстваш?“

Всичко хубаво, но какво общо има това с поверителснотта на личните данни в интернет?

Woebot използва Facebook Messenger като платформа за разговор. Цялата сесия минава през Messenger, което означава, че всичко, което се споделя с чатбота, автоматично е подвластно на политиката на поверителност на Facebook.

Самият Woebot твърди, че не събира кой знае колко информация за пациентите си. Според политиката си за поверителност роботът събира само базова информация като име и пол, за да персонализира разговорите, но не прави други неща като например да разглежда Facebook профила ви или да следи каква музика харесвате например.

Но в същия документ се посочва, че „тъй като разговорите с Woebot се провеждат през месинджъра на Facebook, данните ви са обект на политиката на поверителност на Facebook. Facebook вижда, че говорите с Woebot и може да вижда съдържанието на разговорите“.

Facebook събира и анализира информация за вас откъде ли не. Тази информация се използва, за да ви се пласират „релевантни реклами“. В момента сте свикнали да виждате тези реклами основно в нюзфийда си. През юли 2017 г. обаче компанията обяви, че планира да пусне реклами в самия Messenger.

Означава ли това, че е възможно да си чатите с Woebot за депресивни мисли и изведнъж на екрана ви да изскочи реклама на Prozac или дори прозорец за чат с производителя на медикамента? Не би трябвало, тъй като официално Facebook твърди, че не събира информация от съобщенията на своите потребители. Така че ако видите подобна реклама, тя може би се дължи на факта, че сте търсили информация за лекарството в Google например.

Все пак да използваш Facebook като платформа за разговор не е точно начинът, по който повечето пациенти си представят една терапевтична сесия. Обикновено тези сесии се водят в условията на пълна конфиденциалност и казаното там си остава само между терапевта и пациента. Въпреки че рекламодателите не могат да ви идентифицират(или поне така твърди Facebook) по информацията, която предоставяте в социалната мрежа, подобна интерактивна сесия с елементи на продуктово позициониране може да шашне не един и двама души с психични разстройства.

Woebot дава възможност да си поискате личните данни, които е събрал за вас, така че ще прекарам известно време с бота, за да проверя каква информация е събрал за мен.

Самият робот не се различава съществено по останалите чатботове, с които вероятно сте се сблъсквали досега. Като за психотерапевт не може да се каже, че е и особено умен: още на първия ни разговор въодушевено ми препоръча да пия Ксенакс само защото съм го правил и преди (в действителност никога не съм пил Ксенакс). Това е нещо, което нормален психотерапевт никога няма да направи.

През следващите дни ще вкарам още няколко пъти Ксенакс в разговора, за да видя дали пък отнякъде няма да ми изскочи някоя реклама на лекарството.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *