Меню Затваряне

Опасни прикачени файлове: Никога не отваряйте тези файлови формати

Обновена на 19.07.2023 от Questo

Модерните антивирусни програми могат да уловят повечето съмнителни файлове, изброени в тази статия.
Това обаче не бива да ви успокоява.

Ще разгледаме файлови разширения, които най-често могат да съдържат зловреден код. Ако видите файл с едно от изброените разширения, прикачен към имейла, който сте получили, не го отваряйте.

EXE

Никога, ама никога не отваряйте EXE файл, който сте получили по имейл.

Ако на компютъра си имате антивирусна програма, тя вероятно ще ви сигнализира за същото.

EXE са инсталационни файлове, които, както подсказва името, инсталират на машината ви софтуерен код. Какви според вас са шансовете някой да ви праща код за инсталиране просто така?

Скамърите са изобретателни: когато изпращат EXE файл, те се опитват да го маскират като друг файлов формат. Например вместо да ви пратят nude_girls.exe, ще ви изпратят nude_girls.pdf.exe, за да си мислите, че отваряте PDF, а не EXE файл.

MSI

MSI е файлово разширение, с което се създават инсталционни файлове за устройства с Windows. В това отношение доста наподобява EXE, съответно и крие сходни рискове.

Ето защо не бива да отваряйте MSI файлове, които неочаквано сте получили по пощата.

VBS

VBS файловете крият в себе си скриптове, които легитимно се използват, за да автоматизират различни процеси като например математически изчисления.

Но VBS скриптовете могат да се използват и злонамерено: например за да дръпнат от интернет зловреден код, който след това се инсталира на компютъра ви.

Видите ли файл с разширение VBS, веднага трябва да ви светне червена лампа, че нещо може и да не е наред.

BAT

BAT файловете се използват за изпълнение на команди и скриптове. Казаното за EXE важи с пълна сила и за BAT. Ако видите прикачен файл с разширение BAT, не го отваряйте.

DOCM, XLSM

Т.нар. макроси са скриптове, които подобно на VBS автоматизират различни процеси и също като тях може да се използват с лоши помисли. Най-честото им приложение е в Word документи и Excel таблици, откъдето и изпизсването на разширенията.

По подразбиране Office е настроен да не отваря макроси. Дори да отворите такъв файл, скритият в него скрипт не би трябвало да се задейства.

Затова зловредните лица залагат на социално инженерство. Те поставят в документа надпис от типа: „За да видите пълното съдържание на този документ, активирайте използването на макроси“. Сещате се какво ще се случи, ако последвате този съвет.

JS

JavaScript е изключително популярен програмен език, който захранва голяма част от интернет.

Това го прави много подходящ за разпространяването на зловреден код, включително и по имейл. По тази причина в някои браузъри JavaScript е изключен по подразбиране.

А ако получите такъв скрипт по пощата?

Не го отваряйте.

ZIP

Преди години беше честа практика зловреден код да се архивира в ZIP формат, за да не може антивирусната програма да го засече. Антивирусните програми вече са доста по-умни и засичат опасни фйалове, дори и ако са архивирани.

И все пак не препоръчвам да отваряте ZIP файлове, изпратени от непознати.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *