Меню Затваряне

Над 23 хил. държавни служители използват незащитени версии на Windows

Обновена на 25.07.2023 от Questo

Над 23 хил. компютри на държавната администрация все още използват стари и незащитени версии на Windows, показва последния доклад за състоянието на държавната администрация. Те представляват почти 14.6% от компютрите, с които работят държавните служители в България.

Става дума за компютри, които използват Windows 7 или по-стара версия. Тези версии на Windows вече не се поддържат от Microsoft, което означава, че ако за тях се открие нова уязвимост, тя не може да се отстрани с пач.

Използването на неподдържани операционни системи е проблем, защото държавната администрация работи с много лични данни. Всяка уязвимост би могла да доведе до теч на данни.

Към момента са известни над 400 критични уязвимости, свързани с Windows 7.

Microsoft горещо препоръчва на потребителите си да не използват версии на Windows, които не се поддържат. Компанията прекрати поддръжката на Windows 7 в началото на 2023 г. По това време в държавната администрация все още са се използвали 18611 компютри с тази операционна система според данните в доклада.

Отделно от това държавните служители все още използват 3865 компютри, които работят под Windows XP. Легендарната операционна система не се поддържа от години и използването й днес се чита за риск, свързан със сигурността. Все пак в това отношение държавната администрация отбелязва някакъв прогрес, защото само година по-рано броят на компютрите с Windows XP беше почти два пъти по-голям.

Около 1000 държавни служители използват компютри с Windows 2000 и Windows Vista, които също не се поддържат.

Като положителен факт може да се отбележи, че над 63% от компютрите на държавните служители (или малко над 97 хил. устройства) разполагат с Windows 10. Безплатната поддръжка на тази операционна система приключва през октомври 2025 г., но потребителите ще могат да си плащат, за да получават пачове и обновления и след този срок.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *