Меню Затваряне

Наистина ли съм обвинен в притежание на детска порнография?

Обновена на 25.11.2022 от Questo

Ако сте получили призовка от българската полиция, в която ви обвиняват в притежаването на детска порнография, не бързайте да се шашкате.

Това е форма на социално инженерство, чиято цел вероятно е да ви се вземат едни пари.

Интернет потребители съобщават, че са получили имейл с прикачен файл-призовка от името на „Централна служба за борба с престъпленията в областта на информационните и комуникационните технологии“.

В призовката пише, че получателят е обвинен е притежание и консумация на детска порнография. Документът призовава получателят да „напише обясненията си“ – каквото и да значи това – за да може да бъде определен размерът на санкцията.

Съобщението не е легитимно. То е подписано от някой си Атанас Илков, но в края на документа има копие на подпис, който очевидно изписва P. Smith, а не Атанс Илков. Не съществува и институция, наречена „Централна служба за борба с престъпленията в областта на информационните и комуникационните технологии“.

Целта на съобщението вероятно е да предизвика емоционална реакция у получателя: до степен, в която той отговаря на имейла с друг имейл.

Ако и на вас ви е минало през ума да го направите, недейте. Авторът на „призовката“ ще приеме вашият отговор за знак, че вярвате на написаното и сте готови да платите санкцията си.

Който и да е изпратил тази призовка, е избрал много удачен момент да го стори. В средата на ноември главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в цялата страна се провежда акция срещу разпространението на детска порнография. Представете си с какво изумление някой беден човечец първо чува по новините за борбата с педофилията и после получава на мейла си обвинение за притежание на детска порнография.

Ето го и съдържанието на съобщението:

Извикани сте след изземване на компютър от кибернетична инфилтрация. Вашият IP адрес и всички данни за влизане в системата са били обект на дискретно разследване в интернет от Комисията по класификация към Министерство на правосъдието.

ПРИЧИНА: Консумация и притежание на детска порнография – Киберпорнография – Престъпления срещу деца.

В член 383 от Наказателния кодкес се посочва, че е строго забранено да се консултират порнографски изображения на лице, чийто външен вид е като на непълнолетен.

Моля, напишете обясненията си, за да се оценят санкциите, без да се накърнява репутацията ви, чрез процедура по освобождаване от отговорност.

Това трябва да бъде направено в рамките на строго определен 72-часов период, като в противен случай ще бъде потърсена жандармерията, която е най-близо до мястото ви на пребиваване.

Арест за явяване.

Вие сте предупредени.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *