Меню Затваряне

Какви интернет измами дебнат потребителите над 60 години

Обновена на 22.11.2022 от Questo

Интернет потребителите на възраст над 60 години са най-уязвими към интернет измами.

Дори и да имат отлични познания за работа с компютър с достъп до интернет, те стават жертва на различни видове измами по-често от други възрастови категории.

Според ФБР само през 2021 г. потребителите на възраст над 60 години са изгубили 1.6 млрд. долара от интернет измами; повече от всяка друга възрастова група. Те бият всички други възрастови категории и като брой на жертвите: над 92 хил. души.

През 2021 г. американците на възраст над 60 години са изгубили 1.7 млрд. от интернет измами. Само за година размерът на загубите е скочил над 70% | Източник: ФБР

В България едва 30% от хората над 64 години използват регулярно интернет (което ще рече – поне веднъж в седмицата). Това ги превръща в най-уязвимата възрастова група, доколкото липсата на умения и опит ги прави по-податливи на различни измами.

Тук не говорим само за фишинг или малуер, но и за класически схеми, които лесно могат да се сравнят с телефонните измами.

Нека да ги разгледаме в повече детайли.

Топ измами за интернет потребители над 60 години

Всеки от нас може да стане жертва на някоя от тези измами. Но по-възрастните потребители, поради липсата на опит и неразбирането на това каква паплач плува в интернет пространството, са една идея по-лесна плячка.

Романтични измами

Класическа схема, при която измамникът се опитва да спечели доверието и романтичния интерес на жертвата си. Възрастните хора са по-податливи, тъй като някои от тях се чувстват по-самотни или имат по-малък социален кръг.

Когато доверието на жертвата бъде спечелено, измамникът започва да му иска пари или други облаги: например да му изпраща ваучери, подаръци и т.н.

Според статистиката това е най-доходносната интернет измама, която засяга хората на възраст над 60 години. Годишно тя носи печалби от 432 млн. долара.

Измама с техническа поддръжка

Измамикът се свързва с жертвата си по телефон или по имейл, известява го, че има технически проблем с устройството му (например: „Компютърът ви има нужда от смяна на антивирусния софтуер“) и му предлага да го направи срещу заплащане.

Не съм сигурен колко успешна ще е подобна тактика в България. Повечето пенсионери предпочитат да решават проблеми с компютър, телевизия, телефон в офиса на доставчика или в сервиз.

В САЩ тази измама генерира финансови загуби от 238 млн. долара годишно, и то само от възрастни хора.

Награда от томбола, пари от наследство

Не толкова отдавна в България беше популярно да ти се обадят по телефона и да ти кажат, че печелиш телевизор от томбола на голяма търговска верига. Само че за да си го получиш, трябва да предоставиш лични данни или да платиш някаква сума. Разбира се, всичко беше измама.

Това е същото, само че по интерент вместо по телефона. Жертвите получават имейл или отварят сайт, на който святка ярък надпис, че са спечелили нещо. Но за да го получат, трябва да платят с пари или личните си данни.

Или пък получават известие, че са наследили пари или имоти от далечен заможен роднина, но трябва да платят хонорар за прехвърлянето на собствеността.

Над 53 млн. долара са глътнали този тип измами през 2021 г.

Инвестиционни измами

Жертвите на инвестиционни схеми са количествено по-малко (малко над 2000) в сравнение с жертвите на друг тип онлайн престъпления. Общият размер на загубите им обаче е значителен – над 239 млн. долара. Това означава, че средната щета за жертва е много по-голяма във финансово отношение, отколкото за други видове измами.

От жертвата се очаква да предостави значителни финансови средства – понякога дори всичките си спестявания. Обикновено измамата се представя като инвестиция в строящи се имоти или финансови активи. Възможно е да се представи и като инвестиция в криптовалути, въпреки че по-възрастното население в България все още гледа с недоверие на тях.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *