Меню Затваряне

Инфлуенсърът милионер, който искаше да пере пари през българска банка

В началото на ноември 2022 г. американски съд осъди нигерийския инфлуенсър Рамон Абас на 11 години затвор. Абас, който се хвалеше с луксозния си начин на живот пред своите над 2 млн. последователи в Instagram, беше обвинен в извършването на различни киберпрестъпления и пране на пари.

Документите по делото показват, че за изпирането на парите Абас е разполагал с поне една сметка в българска банка.

Кой е Hushpuppi

Известен с псевдонима си Hushpuppi, Абас е от нигерийски произход, но в годините преди залавянето му се подвизава основно в Дубай. Публикувайки снимки на скъпи автомобили, часовници и дизайнерски дрехи, Абас приковава към себе си вниманието на около 2.3 млн. потребители в Instagram (към момента на публикуване на тази статия акаунтът му не е активен).

През 2020 г. дубайската полиция залови Hushpuppi по обвинения, че е помогнал за планирането и извършването на компютърни престъпления, щетите от които са оценени на стотици милиони. Работата му е била основно да координира дейността на останалите замесени в престъпленията и да осигуряв абанкови сметки, през които да минават откраднатите пари.

Според обвинението Абас е бил въвлечен в няколко различни вида киберпрестъпления. Едно от тях е измамата със служебен имейл. Това е престъпление, при което измамникът получава достъп до имейла на високопоставен служител в институция и нарежда парични преводи към сметка, която е контролирана от него.

Един от начините да се случи това е като се сменят номерата на банковите сметки във фактурите, които институцията получава или изпраща.

Измамата със служебен имейл е едно от най-доходносните компютърни престъпления в света според статистиката на ФБР.

Друг тип престъпление е проникването в ИТ инфраструктурата на банка и нареждането на паричен превод чрез манипулация на SWIFT: комуникационната система, с която банките обменят информация за парични трансфери.

Връзката с България

Според обвинението Абас е участвал в изпирането на пари, откраднати от малтийска банка. Извършителите са севернокорейски хакери. Абас е трябвало да предостави банкови сметки, към които да се насочат манипулираните трансфери.

На 10 февруари 2019 г. Абас получава следното съобщение: „Братко, днес е последният ми срок да предоставя нещо допълнително (става дума за номера на банкови сметки, които ще се използват, за да се изперат парите). Искаш ли да добавиш още една или ще се придържаш към онази, която ми прати?“

На следващия ден Абас изпраща на събеседника си номер на сметка в българска банка.

В отделен разговор същия събеседник потвърждава на съорганизаторите на престъплението, че разполага с поне три сметки в европейски банки: две румънски и една българска; предоставени от Абас.

Размерът на откраднатите средства се оценява на 14.7 млн. долара. Няма информация дали част от тези пари са минали през българската сметка. Не се посочва и в коя банка е била сметката и дали собственикът й е бил лично Абас или някой друг.

Честа практика е да се наемат т.нар. финансови мулета. Намирането им става чрез обяви за работа, публикувани в интернет. Позицията е обявена като „агент по парични преводи“ ли нещо подобно.

Желаещите получават възнаграждение, за да регистрират банкова сметка, която се използва от престъпниците. Ако започне разследване, полицията стига до мулето, а организаторът на престъплението може да остане незасегнат.

С други думи: ако си търсите работа, подбирайте внимателно обявите, за които кандидатствате.

Историята на Hushpuppi e достатъчно шеметна, за да предизвика интереса на американската развлекателна индустрия. Преди дни 50 Cent обяви, че ще продуцира сериал, базирана на живота на Абас.

Ако има нужда от трейлър, може направо да използва промо видеото, създадено от дубайската полиция покрай залавянето на Hushpuppi. Клипчето е комбинация от задъхващ монтаж, драматична музика, очевидно използване на сток видеа и компютърна анимация. При гледането му напушва на смях и със сигурност е по-развлекателно от скучните пиар видеа, които се публикуват от полицията.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *