Меню Затваряне

Най-четените статии в Questona за 2019

Обновена на 31.12.2019 от Questo

2019 г. приключва и е време да направим преглед на най-четеното и споделяно съдържание за изминалата година.

Интересът към определени статии беше диктуван както от актуални събития, така и от все по-забележими трендове в поведението на интернет потребителите.

Но преди да разгледаме най-четените статии на 2019, нека да видим кои са читателите.

Кой чете Questona?

Блогът стартира като проект през 2014 г. с около десетина посетители дневно. Днес аудиторията му е много по-голяма и разнообразна.

  • През 2019 г. блогът е бил посетен от над 265 хил. потребители, или по около 22 хил. души средно на месец.
  • София формира най-голямата аудитория на сайта. Около 45% от читателите на Questona живеят в столицата.
  • Над 50% от аудиторията е на възраст между 18 и 34 години. Мъжете са с лек превес пред жените: около 54% от всички потребители.
  • Около 90% от тях живеят в България. Останалите идват от десетки страни по цял свят. Най-много посещения има от Германия, Великобритания, САЩ, Испания, Гърция и Холандия.

Най-четените статии през 2019

Ето какво предизвика най-голям интерес през изминалата година.

Как да изтрия профила си във Facebook

Все повече хора искат да трият профилите си в социалната мрежа. Това е тренд, който се наблюдава поне от 2018 г.

През изминалите години избухнаха няколко големи скандала, свързани със събираните от Facebook лични данни, които накараха потребителите да се замислят.

Най-големият е случаят с Cambridge Analytica, където милиони потребители са били профилирани с цел да се повлияе върху избора им при вземането на важни политически решения (избирането на Тръмп за президент или излизането на Великобритания от ЕС).

Facebook пострада от уязвимост, която позволи източването на данни на десетки милиони потребители на социалната мрежа.

Над 400 млн. записа на данни на Facebook потребители бяха намерени в интернет. Ей така, източени и пуснати в публичното пространство.

Всичко това накара хората да се замислят. Яко е да ти харесват снимките, но тази социална валидация идва с цената на личните ти данни.

Ето защо много потребители избраха да изтрият профилите си във Facebook.

Как да разбера дали телефонът ми се подслушва

Страхотният ни наръчник за откриване на шпионски софтуер в телефона продължава да е една от най-четените статии вече трета година.

Повечето български статии по темата са пълни с невярна информация (като например че можете да разберете дали някой ви подслушва като въведете определен код). Нашата залага само на базови и лесни за разбиране правила, които могат да ви подскажат дали някой следи смартфона ви.

Сайтът за надомна работа Onnovost.com e измама

Това е сайт, който обещава на потребителите да им плати, ако четат и споделят новини в интернет.

Проблемът е, че до плащане никога не се стига. Вместо това потребителите цъкат статии по цял ден, без да получат и лев.

Както можете да си представите, много от тях бяха бесни. Други, които още не са тествали сайта, търсеха информация за него в интернет.

Не е ясно кой е собственик на Onnovost, нито пък колко пари е направил от генерираните импресии. Ясно е само, че предизвика голямо недоволство сред потребителите, които са му повярвали. Можете да прочетете мненията им в коментарите под статията.

Торентите ви се следят; или как разбрах, че дори антипиратите точат музика от интернет

Обвиненият в кибертероризъм Кристиян Бойков обяви, че държавните институции масово точат пиратски софтуер. Като доказателство той публикува данни от сайт, който показва IP адресите, от които са сваляни или споделяни торенти.

Както можете да се досетите, сред тях имаше и IP адреси на български държавни институции.

„Това е хибридно мероприятие“, каза тогава шефът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев. Той прокара тезата, че в дъното на цялата работа стои Русия, защото сайтът е руски.

Въпросният сайт е онлайн от години. Още през 2017 г. го бях използвал, за да покажа, че една от организациите за защита на авторските права в България също дърпа пиратска музика.

Тази статия получи нов живот в светлината на разкритията на Бойков. Потребителите си я споделяха, за да покажат, че това не е баш „хибридно мероприятие“, а нещо, което го има от години.

Как да скрия онлайн статуса си във Facebook

Издайническата зелена точка, която показва, че сте на линия, може да изчезне. Но има уловка. Може да махнете статуса си от едно устройство, но той да остане активен на друго.

Все повече хора искат да скрият присъствието си в социалната мрежа, а тази статия дава подробни упътвания как да го направят.

На кои устройства е инсталиран Viber?

Нямате си идея колко хора ме питат как да проверят дали някой следи Viber акаунта им. Това е възможно, защото към всеки Viber акаунт може да се закачи вторично устройство, без собственикът на профила изобщо да разбере.

Но пък има лесен начин да проверите дали към профила ви има прикачени непознати устройства.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *