Меню Затваряне

Как да скрия онлайн статуса си във Facebook [с примери за всички устройства]

Обновена на 22.12.2020 от Questo

Вероятно има моменти, в които не искате никой да вижда, че сте онлайн във Facebook. Това е кратъка наръчник как да скриете – доколкото това изобщо е възможно – активността си в социалната мрежа.

Присъствието ви във Facebook се издава от зелена точка до вашето име в списъка с активни контакти, който всеки потребител на Facebook вижда в долния десен ъгъл на екрана си.

Има няколко варианта да премахнете този издайнически сигнал от там.

Как да скрия онлайн статуса си във Facebook

Необходимо е да правите разлика между Facebook и Facebook Messenger. Това са два различни продукта. Ако изключите статуса си във Facebook Messenger, това не означава, че никой няма да вижда, че сте онлайн.

Active Status

Това е настройката, която показва дали сте онлайн. Можете да включвате и изключвате Active Status. Ако го изключите, другите няма да виждат дали сте онлайн, но и ние няма да виждате дали те са онлайн.

Важно е да разберете:

Active Status се регулира на ниво устройство, а не на ниво платформа. Можете да го изключите на едно устройство, но това не го изключва на другите ви устройства.

Да кажем, че изключите Active Status от мобилното приложение на Facebook. Вашият онлайн статус няма да се показва, докато ползвате приложението.

Но ако се преместите на лаптопа и отворите Facebook от там, статусът ви отново ще се показва. За да не се показва, че трябва да изключите Active Status и на десктоп версията.

Как да изключа Active Status на десктоп

Влезте във Facebook. Натиснете зъбчатото колело в чатбара в долния десен ъгъл и от появилото се меню изберете Turn off Active Status.

Как да изключа Active Status на мобилното приложение

Отворете приложението и идете в:

Settings & Privacy >

Settings >

Active Status

Show when you’re active

Как да изключа Active Status в Messenger

Отворете Messenger, натиснете профилната си снимка, а след това:

Active Status >

Show when you’re active

Как да изключа онлайн статуса си само за определени контакти

Може би искате само определени контакти да не виждат, че сте онлайн. Можете да го направите от декстоп версията на Facebook.

Когато натиснете зъбчатото колело от чатбара и избере Turn off Active Status, вие имате няколко възможности:

Turn off active status for all contacts

Изключва чата за всичките ви приятели и никой няма да вижда, че сте онлайн;

Turn off active status for all contacts except…

Изключва чата за всичките ви приятели, с изключение на онези, които изрично сте посочили. Това е полезна опция, ако искате да сте видим за един-двама вашия приятели и невидим за всички останали;

Turn off active status for only some contacts…

Изключва чата само за определени вашия приятели. Това е полезна опция, ако искате да сте невидим само за един-двама души и видим за всички останали;

Други трикове за десктоп

Ето още няколко начина да използвате Facebook от компютър, без да показвате активност.

Mute Conversation

Като добавка към изключването на чата можете да заглушите разговор с определен приятел. Така дори и той да ви изпраща съобщения, вие няма да получавате нотификации за тях. Защо това е полезно? Защото дори при изключен чат, ако получите нотификация за ново съобщение и го отворите, издавате, че сте онлайн. Когато заглушите разговора, вие продължавате да получавате съобщенията, но не виждате нотификации за тях. Когато решите, че не искате да се криете повече от този човек, можете да отворите секцията Messages и да прочетете съобщенията.

За да заглушите разговор с конкретен човек, отверете чат прозорец с него, натиснете Options (зъбчатото колело) и изберете Mute Conversation.

Block Messages

Можете директно да блокирате чата с даден човек. Ако активирате тази опция, този човек няма да може да вижда вашия статус и няма да може да ви изпраща съобщения. При всяко изпратено съобщение той ще получава известие, че сте блокирали съобщенията него.

За да блокирате съобщенията от определен абонат, ответе чата с него, изберете зъбчатото колело и натиснете Block Messages.

Защо скриването на онлайн статуса е полезно

Данните за активността на потребителя във Facebook са ценна информация, която би следвало да пестите. Тези данни биха могли да се използват, за да се създаде своебразен график за вашето свободно време. През 2016 г. например датчанинът Сьорен Лов-Янсен създаде скрипт, който анализира активността на потребителите във Facebook и така разбира кога си лягат, колко време спят, кога се събуждат и т.н. Не че на някой му трябва скрипт, за да разбере това за вас – става и с обикновено наблюдение и анализ на данните. Затова най-добре пазете тези данни само за себе си.

Подобни статии

5 Comments

  1. Мариана

    Не виждам времето на излизане от месенжера.Виждам само когато е на линия.Как мога да отстранят този проблем?

  2. Георги Петров

    Когато си бил на линия в месенджар и като излезеш,колко време след това индикаторчето продължава да свети и показва,че уж си още на линия,искам точно време моля ви,от значение е за мен

  3. Илияна

    Не виждам никой на линия показва ми само историята но не и над нея кой е на линия аз съм онлайн статут как да го оправя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *