Меню Затваряне

Как да изтрия профила си във Facebook (доколкото е възможно)

Обновена на 07.08.2023 от Questo

Все повече хора си задават въпроса: „Как да изтрия профила си във Facebook?“

Ако сте един от тях, в следващите няколко минути ще разберете как да изтриете профила си така, че после да не съжалявате.

Каква е разликата между изтриване и деактивиране на профил

Има два начина да заличите Facebook профила си в социалната мрежа. Единият е да го деактивирате, а другият е да го изтриете безвъзвратно.

Каква е разликата между двете?

Когато деактивирате профила си, той престава да бъде видим за останалите, но всичката информация в него се пази на сървърите на Facebook и може да бъде възстановена. Така, ако един ден отново поискате да влезете във Facebook, може да го активирате отново, вместо да създавате нов такъв.

Внимание: следните инструкции са за уеб версията на Facebook. Настройките и бутоните в социалната мрежа постоянно се менят, така че е възможно тези инструкции да не са актуални завинаги.

Как да деактивирам профила си във Facebook

Влезте в профила си, а от там:

Settings & Privacy >

Settings >

Accounts Center >

Personal details >

Account ownership and control >

Deactivation or deletion >

Deactivate account >

Continue

Сред определени групи хора все още е модерно да обявяват публично, че си „изтриват Фейса, защото изяжда живота ми“.

Повечето от тях вече се върнаха, след като осъзнаха, че не могат да живеят без последните клюки, пък и няма как по друг начин да поддържат илюзията за вълнуващия живот, който водят (който всъщност е точно толкова скучен, колкото и вашия).

Та те успяха да си върнат профилите, защото ги бяха деактивирали. Ако и вие планирате подобна форма на дигитален протест срещу технологиите, използвайте опцията за деактивиране.

Запомнете, че ако деактивирате Facebook профила си, това не ви скрива в Messenger. Там приятелите ви все още могат да ви открият и да видят информация за вас като например профилната ви снимка.

Как да изтрия профила си във Facebook завинаги

Когато изтриете профила си, вече няма как да си го възстановите, каквато възможност имате при деактивиране. Това означава, че освен снимките и клиповете, които сте качвали, се изтриват и всички ваши публикации и коментари – все едно никога не сте били във Facebook.

Изтриване с линк

За да изтриете профила си, достатъчно е да отворите този линк: https://www.facebook.com/help/delete_account и да потвърдите, че искате да заличите профила си. И толкова.

Но преди да го изтриете завинаги, направете си резервно копие на данните: има го като опция Download your information. Това означава, че Facebook ще събере в един голям файл всичките ви снимки, лични данни, чатове и друга полезна информация, и ще ви изпрати линк, за да си го свалите и да си го имате за спомен.

Никога не знаете кога може да ви потрябват тези данни.

Изтриване през настройките

Може да изтриете профила си и като влезете в:

Settings & Privacy >

Settings >

Accounts Center >

Personal details >

Account ownership and control >

Deactivation or deletion >

Delete account >

Continue

И двата варианта ще ви свършат работа, но първия е по-лесен, ако не ви се рови по настройки.

Това ли беше всичко?

Ами не. Facebook обещава, че в период от 90 дни ще затрие информацията, свързана с вашия профил. Това означава, че в рамките на тези 90 дни ваши коментари или снимки все още може да се появяват на разни места из Facebook, независимо, че профилът ви вече го няма.

Освен това съобщенията, които сте изпратили на приятелите си във Facebook, ще бъдат изтрити само от вашия профил, но не и от профилите на приятелите ви. Те ще продължат да ги виждат, когато отворят чата си с вас. И така до края на света.

Помните ли като уточнихме, че изтриването на профил е безвъзвратно? Това не е съвсем вярно. В рамките на 30 дни след изтриването може да прекратите изтриването.

Ето как става това. Влизате в уж изтрития си профил както обикновено – с потребителско име и парола – и избирате Cancel Deletion. И ще си върнете профила.

Има няколко въпростителни, свързани с това какво и в каква степен всъщност изтрива Facebook. Самата компания твърди, че изтриването на профила ви е като да изтриете информация от Recycle bin – т.е. то е невъзстановимо.

Конспиративните противници на Facebook обаче са убедени, че дори и тогава компанията продължава да пази ваше дигитално досие някъде из сървърите си. Дали това е така няма как знаем със сигурност.

Подобни статии

24 Comments

 1. qwerty

  Четох преди време публикации, че дори и при изтрит акаунт ако се пази линка към каквото и да е във фейса то излиза, т.е ако някой иска да изтрие „наистина“ профилът си във фейсбук трябва ръчно да изтрие АБСОЛЮТНО всичко, което е постнал, харесал, споделил и т.н.
  ПРИЯТНО ТРИЕНЕ!!!!

  • Questo

   Интересно, това не го знаех. Поиграх си малко с Google и намерих тази статия, която засяга проблема. Тук става дума за снимки, които са били изтрити, не за изтрит цял профил, но то не би трябвало да има разлика.

   • qwerty

    Става дума за преди 4-5 години и от тогава ФБ може да са променили политиките на „следене“ – тогава едни ентусиасти бяха запазили линкове към профили /най-общо казано/ във фейса и след годин, нагледно показваха как всичко неизтрито си се отваря и може да се разглежда.
    Поздрави!

 2. Glam

  Имам въпрос:
  Някой е влязъл профила ми и се е занимал с профилната ми снимка в 20 варианта с нови рамки и надписи на чужд език.Как да ги премахна?
  Предварително благодаря!

  • Елеонора

   Бих искала да помогна на приятеля си да закрие двата си профила,тъй като е забравил данните и няма възможност да се впише в фб .Бихте ли ни казали какво трябва да направим за да Ви потвърди .Мартин Кирилов ,Martin Kirilov

  • Елеонора

   Бих искала да помогна на приятеля си да закрие двата си профила,тъй като е забравил данните и няма възможност да се впише в фб .Бихте ли ни казали какво трябва да направим за да Ви потвърди .Мартин Кирилов ,Martin Kirilov

   • Questo

    Приятелят ви може да изтрие профила си ако има достъп до него. Ще трябва да си спомни паролата или да си смени паролата, ако има опци за това (изпращане на нова парола по имейл например)

 3. slavka Todorova

  моят син не може по никакъв начин да си влезне в профила а иска да го изтрие как може да стане това

 4. hristina

  Здрасти нова съм значе ми хакнаха 4 профила едно срлд друго вече не знам кво да правя и каде да пиша

 5. Pingback:Най-четените статии в Questona за 2019 – Questona

 6. Pingback:Off-Facebook Activity: ето как ви следи социалната мрежа – Questona

 7. Pingback:Как да скрия профила си във Facebook – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *