Меню Затваряне

Как да изтрия профила си във Facebook (доколкото е възможно)

Обновена на 29.03.2020 от Questo

Facebook ви дава възможност да дръпнете шалтера и да се изключите от социалната мрежа по няколко начина.

Единият е да деактивирате профила си. Това означава, че профилът ви престава да бъде видим за останалите, но всичката информация в него се пази на сървърите на Facebook и може да бъде възстановена. Така, ако един ден отново поискате да влезете във Facebook, можете просто да реактивирате профила си, вместо да създавате нов такъв.

Как да деактивирам профила си във Facebook

Влезте в профила си, а от там:

Settings >

General >

Manage account >

Deactivate your account

Преди известно време беше станало много модерно сред определени групи хора да обявяват публично, че си „изтриват Фейса, защото изяжда живота ми“.

Повечето от тях вече се върнаха, след като осъзнаха, че не могат да живеят без последните клюки, пък и няма как по друг начин да поддържат илюзията за вълнуващия живот, който водят (който всъщност е точно толкова скучен, колкото и вашия).

Та те успяха да си върнат профилите, защото ги бяха деактивирали. Ако и вие планирате подобна форма на дигитален протест срещу технологиите, използвайте опцията за деактивиране.

Как да изтрия профила си във Facebook за постоянно

Когато изтриете профила си, вече няма как да си го възстановите, каквато възможност имате при деактивиране. Това означава, че освен снимките и клиповете, които сте качвали, се изтриват и всички ваши публикации и коментари – все едно никога не сте били във Facebook.

1. Направете резервно копие на данните си

Преди да изтриете профила си, най-добре си запазете копие от всички данни, които се съхраняват там. Така ще може да разполагате с тях, ако някога ви потрябват.

Резервното копие се получава като влезете в:

Settings >

General >

Your Facebook Information >

Download Your Information >

Create File

Можете да избирате какви категории данни да бъдат съкратени. Може например да искате да запазите съобщенията си в Messenger, но не и коментарите под публикации.

Когато архивирането на данни приключи, на имейла си ще получите копие от основната информация, която Facebook има за вас: вашите харесвания, предпочитания, посетени места, чатове, приятели и т.н.

2. Изтрийте профила си

След това можете да пристъпите към същинското изтриване на профила. Достатъчно е да отворите този линк: https://www.facebook.com/help/delete_account и да потвърдите, че искате да заличите профила си. И толкова.

Това ли беше всичко?

Ами не. Facebook обещава, че в период от 90 дни ще затрие информацията, свързана с вашия профил. Това означава, че в рамките на тези 90 дни ваши коментари или снимки все още може да се появяват на разни места из Facebook, независимо, че профилът ви вече го няма.

Освен това съобщенията, които сте изпратили на приятелите си във Facebook, ще бъдат изтрити само от вашия профил, но не и от профилите на приятелите ви. Те ще продължат да ги виждат, когато отворят чата си с вас. И така до края на света.

Има и няколко въпростителни, свързани с това какво и в каква степен всъщност изтрива Facebook. Самата компания твърди, че изтриването на профила ви е като да изтриете информация от Recycle bin – т.е. то е невъзстановимо.

Конспиративните противници на Facebook обаче са убедени, че дори и тогава компанията продължава да пази ваше дигитално досие някъде из сървърите си. Дали това е така няма как да знам, но мога да цитирам част от политиката на поверителност на Facebook: „Изтритото съдържание може да продължи да съществува като резервно копие за разумен период от време (но няма да бъде видимо за останалите)“.

Нито думичка не се споменава какво означава „разумен период от време“.

Подобни статии

24 Comments

 1. qwerty

  Четох преди време публикации, че дори и при изтрит акаунт ако се пази линка към каквото и да е във фейса то излиза, т.е ако някой иска да изтрие „наистина“ профилът си във фейсбук трябва ръчно да изтрие АБСОЛЮТНО всичко, което е постнал, харесал, споделил и т.н.
  ПРИЯТНО ТРИЕНЕ!!!!

  • Questo

   Интересно, това не го знаех. Поиграх си малко с Google и намерих тази статия, която засяга проблема. Тук става дума за снимки, които са били изтрити, не за изтрит цял профил, но то не би трябвало да има разлика.

   • qwerty

    Става дума за преди 4-5 години и от тогава ФБ може да са променили политиките на „следене“ – тогава едни ентусиасти бяха запазили линкове към профили /най-общо казано/ във фейса и след годин, нагледно показваха как всичко неизтрито си се отваря и може да се разглежда.
    Поздрави!

 2. Glam

  Имам въпрос:
  Някой е влязъл профила ми и се е занимал с профилната ми снимка в 20 варианта с нови рамки и надписи на чужд език.Как да ги премахна?
  Предварително благодаря!

  • Елеонора

   Бих искала да помогна на приятеля си да закрие двата си профила,тъй като е забравил данните и няма възможност да се впише в фб .Бихте ли ни казали какво трябва да направим за да Ви потвърди .Мартин Кирилов ,Martin Kirilov

  • Елеонора

   Бих искала да помогна на приятеля си да закрие двата си профила,тъй като е забравил данните и няма възможност да се впише в фб .Бихте ли ни казали какво трябва да направим за да Ви потвърди .Мартин Кирилов ,Martin Kirilov

   • Questo

    Приятелят ви може да изтрие профила си ако има достъп до него. Ще трябва да си спомни паролата или да си смени паролата, ако има опци за това (изпращане на нова парола по имейл например)

 3. slavka Todorova

  моят син не може по никакъв начин да си влезне в профила а иска да го изтрие как може да стане това

 4. hristina

  Здрасти нова съм значе ми хакнаха 4 профила едно срлд друго вече не знам кво да правя и каде да пиша

 5. Pingback:Най-четените статии в Questona за 2019 – Questona

 6. Pingback:Off-Facebook Activity: ето как ви следи социалната мрежа – Questona

 7. Pingback:Как да скрия профила си във Facebook – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *