Как да изтрия профила си във Facebook (доколкото е възможно)

Facebook ви дава възможност да дръпнете шалтера и да се изключите от социалната мрежа по няколко начина.

Единият е да деактивирате профила си. Това означава, че профилът ви престава да бъде видим за останалите, но всичката информация в него се пази на сървърите на Facebook и може да бъде възстановена. Така, ако един ден отново поискате да влезете във Facebook, можете просто да реактивирате профила си, вместо да създавате нов такъв.

Преди известно време беше станало много модерно сред определени групи хора да обявяват публично, че си „изтриват Фейса, защото изяжда живота ми“. Повечето от тях вече се върнаха, след като осъзнаха, че не могат да живеят без последните клюки, пък и няма как по друг начин да поддържат илюзията за вълнуващия живот, който водят (който всъщност е точно толкова скучен, колкото и вашия). Та те успяха да си върнат профилите, защото ги бяха деактивирали. Ако и вие планирате подобна форма на дигитален протест срещу технологиите, използвайте опцията за деактивиране.

Ако искате наистина и завинаги да изтриете всичко, което някога сте споделяли във Facebook, имам лоша новина за вас: това е общо взето невъзможно. Но можете да направите следващото най-добро нещо, а то е да изтриете профила си за постоянно.

Когато изтриете профила си, вече няма как да си го възстановите, каквато възможност имате при деактивиране. Това означава, че освен снимките и клиповете, които сте качвали, се изтриват и всички ваши публикации и коментари – все едно никога не сте били във Facebook.

Затова, ако сте решили да изтривате профила си, може би е добра идея преди това да му направите резервно копие. Така ще може да разполагате с данните си, ако някога ви потрябват.

Резервното копие се получава като влезете в:

Settings>
General

Кликнете върху Download a copy of your Facebook data и следвайте инструкциите. Когато архивирането на данни приключи, на имейла си ще получите копие от основната информация, която Facebook има за вас: вашите харесвания, предпочитания, посетени места, чатове, приятели и т.н.

След това можете да пристъпите към същинското изтриване на профила. Достатъчно е да отворите този линк: https://www.facebook.com/help/delete_account и да потвърдите, че искате да заличите профила си. И толкова.

Но всъщност не е толкова просто. Facebook обещава, че в период от 90 дни ще затрие информацията, свързана с вашия профил. Това означава, че в рамките на тези 90 дни ваши коментари или снимки все още може да се появяват на разни места из Facebook, независимо, че профилът ви вече го няма.

Освен това съобщенията, които сте изпратили на приятелите си във Facebook, ще бъдат изтрити само от вашия профил, но не и от профилите на приятелите ви. Те ще продължат да ги виждат, когато отворят чата си с вас. И така до края на света.

Има и няколко въпростителни, свързани с това какво и в каква степен всъщност изтрива Facebook. Самата компания твърди, че изтриването на профила ви е като да изтриете информация от Recycle bin – т.е. то е невъзстановимо.

Конспиративните противници на Facebook обаче са убедени, че дори и тогава компанията продължава да пази ваше дигитално досие някъде из сървърите си. Дали това е така няма как да знам, но мога да цитирам част от политиката на поверителност на Facebook: „Изтритото съдържание може да продължи да съществува като резервно копие за разумен период от време (но няма да бъде видимо за останалите)“.

Нито думичка не се споменава какво означава „разумен период от време“.

4 коментара

  1. qwerty каза:

    Четох преди време публикации, че дори и при изтрит акаунт ако се пази линка към каквото и да е във фейса то излиза, т.е ако някой иска да изтрие „наистина“ профилът си във фейсбук трябва ръчно да изтрие АБСОЛЮТНО всичко, което е постнал, харесал, споделил и т.н.
    ПРИЯТНО ТРИЕНЕ!!!!

    • Questo каза:

      Интересно, това не го знаех. Поиграх си малко с Google и намерих тази статия, която засяга проблема. Тук става дума за снимки, които са били изтрити, не за изтрит цял профил, но то не би трябвало да има разлика.

      • qwerty каза:

        Става дума за преди 4-5 години и от тогава ФБ може да са променили политиките на „следене“ – тогава едни ентусиасти бяха запазили линкове към профили /най-общо казано/ във фейса и след годин, нагледно показваха как всичко неизтрито си се отваря и може да се разглежда.
        Поздрави!

  2. Glam каза:

    Имам въпрос:
    Някой е влязъл профила ми и се е занимал с профилната ми снимка в 20 варианта с нови рамки и надписи на чужд език.Как да ги премахна?
    Предварително благодаря!

Оставете коментар