Меню Затваряне

Къде е България на Tor картата

Обновена на 22.09.2017 от Questo

Около 2.5 млн. души по цял свят използват Tor. Каква част от тях са в България?

Броят на потребителите, които прекарват интернет трафика си през Tor, плавно се покачва през последните години, както се вижда и от долната графика.

Абстрахирайте се от внезапния скок през 2013 г.; никой не знае със сигурност защо се е появил, но основното предположение е, че се дължи на ботнет, който е бил конфигуриран да използва Tor. В резултат на това хиляди заразени устройства са започнали да анонимизират трафика, довеждайки до рязко покачване в общия брой на устройствата, свръзани към Tor мрежата.

Около 7500 души на територията на България, или по-малко от 0.1% от населението на страната, използва Tor според прогнозата на екипа, който разработва технологията. Броят им е с тенденция за покачване, въпреки че в момента е под пика си за годината от около 10 хил. души, който е бил засечен през март 2017г.

Според същата статистика от началото на годината в България са засечени и 5 резки промени в очаквания трафик в Tor мрежата. Хората, които изготвят тази статистика, събират данни за подобни аномалии, за да идентифицират опити за цензура от страна на правителството. Например световен шампион по брой отчетени аномалии за 2017 е Турция, където знаете какво се случва, следвана от Египет, където за цензурата си се знае открай време, и ОАЕ, където ситуацията е сходна.

Не се опитвам да правя паралел между тези страни и България. Възможно е данните да се дължат на сравнително малкия брой потребители у нас, ползващи Tor, който прави всяка рязка промяна в потреблението да изглежда съмнителна. Но все пак е интересен фактът, че от януари досега в страната ни са засечени 5 подобни аномалии, докато в държави като САЩ и Русия за същия период няма засечена нито една. СЛО4АЕНОС !?

На световно равнище Най-големият потребител на Tor е САЩ (около 20% от всички потребители на анонимизиращата технология идват от там). Следват ги Обединените арабски емирства (заради цензура?) и, разбира се, класиците от Русия и Украйна.

Повече данни за ползването на Tor ще намерите тук.

 

Подобни статии

1 Comments

  1. Riksha

    не познавам нито един човек от тези 7500; на хората не им допада като идея, защото (ако случайно знаят какво е?!) са чували тези „страшни“ неща, които са написани навсякъде
    СЛО4АЕНОС ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *