Меню Затваряне

Пълен наръчник за поверителност на Facebook профила

Обновена на 22.09.2017 от Questo

След като разгледахме настройките за сигурност във Facebook, които защитават профила ви от неоторизиран достъп, нека да обърнем повече внимание на настройките за поверителност. С тях потребителят регулира до каква степен профилът му е видим за външния свят.

Към момента на публикуване настройките за поверителност са обособени в секция Privacy на вашия Facebook профил. Това обаче може да се промени занапред, така че не се учудвайте, ако в някакъв бъдещ момент написаното не съвпада с това, което виждате в профила си.

И така, отивате в Settings>
Privacy

Какво има там? Следва списък на всички настройки за поверителност.

Who can see my stuff?

Who can see your future posts?

От тук може да регулирате кой ще вижда публикациите на стената ви във Facebook. Имате доста широк спектър от филтри.

Public – Всички могат да видят публикациите ви, ако оставите този филтър. Съвет: не го оставяйте, а си изберете някой от следващите.

Friends – Само приятелите ви могат да виждат публикациите на вашата стена. Обърнете внимание, че това не важи за всички публикации: например ако някой ви е тагнал в снимка, тя може да е видима на стената ви дори за хора, които не са ви приятели.

Friends except… – Този филтър надгражда предходния (Friends), като добавя възможността да скриете от определени свои приятели публикации на стената. Да кажем, че имате 100 приятели, но с двама от тях не искате да споделяте новите си постове. Добавяте имената им в този филтър и те няма да виждат публикациите на стената.

Specific Friends – Този филтър прави обратното на предходния. Да кажем, че все още имате 100 приятели, но искате само двама от тях да виждат новите постове. Добавяте ги в списъка и само тези двама души ще виждат новите публикации, а останалите 98 няма да виждат нищо. Отново уточнявам, че това не важи за всички видове постове: при някои тагове например постовете ще продължат да са видими не само за двамата избрани приятели, но и за останалите.

Only Me – Само вие можете да виждате новите публикации на стената си. Чиста работа.

Custom – Ако имате различни списъци с приятели, можете да ги организирате така, че едни да виждат новите постове, а другите – не. Това дава допълнителна фина настройка за видимостта на стената ви.

Who can see your friend list?

Тази настройка регулира видимостта на вашия списък с приятели. Препоръчително е да изберете филтър Only Me, но ето с какви други опции разполагате.

Public – Приятелите ви са видими за всички. Не е добър вариант.

Friends – Списъкът с приятели е видим само от приятелите ви. Също не много удачен вариант.

Only Me – Списъкът с приятелите ви е видим само за вас, с изключение на общите приятели. Това означава, че ако вие сте приятел с Динко и Георги, но Динко и Георги са приятели помежду си, то тогава Динко може да види, че Георги ви е приятел, но не може да види кои са останалите ви приятели.

Може да стане и още по-сложно: може с Динко да имате 7 общи приятели, но само 4 от тях да са видими за Динко. Защо това е така е обяснено тук.

Custom – С този филтър може да избирате конкретни хора, за които не искате да виждат списъка с приятели. Или пък да изберете отделни хора, които могат да го виждат, а за останалите да не е видим.

Limit the audience of posts you’ve shared

Вероятно искате да скриете от стената си не само бъдещите публикации, но и старите такива. Има два начина да го направите. Единият е да скролвате надолу, да цъкате на всяка публикация поотделно и да применяте видимостта й с някой от горепосочените филтри.

Другият вариант е да използвате Limit the audience of posts you’ve shared – филтър, с който наведнъж настройвате видимостта на старите ви публикации. Той е полезен, ако например досега публикациите ви са били с филтър Public, и искате да промените това с един клик, вместо да скролвате и да цъкате публикациите една по една.

Who can contact me?

Who can send you friend requests?

По подразбиране профилът ви е настроен така, че да приема покани за приятелство от всеки потребител във Facebook. Можете да промените това като смените филтъра на тази настройка от Public на Friends of friends. Така хора, които не са приятели на ваши приятели, не могат да ви пращат покани. Доколко е полезна тази настройка не е много ясно, тъй като повечето хора приемат покани за приятелство на поразия. Трябва само да изпратя няколко покани на ваши приятели и вече съм приятел на ваш приятел.

Who can look me up?

Това е една от по-важните настройки за поверителност, защото регулира степента, в която Facebook показва връзката между вашия профил и лични данни като име, имейл и телефон. За съжаление Facebook няма опция, в която съвсем да скриете тази връзка, но поне имате възможност да ограничите показването й.

Who can look you up using the email address you provided?

Да кажем, че аз не ви познавам, никога не съм ви виждал, но по някаква причина разполагам с вашия имейл. Въвеждам имейл адреса в търсачката на Facebook, чуквам Enter и Facebook ми изкарва като резултат вашия профил. Сега аз вече знам кой сте, как изглеждате и т.н. И открих всичката тази информация с един имейл.

Ако не искате това да ви се случва, променете филтъра на тази настройка от Public на Friends. Има и трета опция – Friends of Friends, която е общо взето безсмислена от гледна точка поверителността.

Who can look you up using the phone number you provided?

Това е същото, само че вместо имейл се въвежда телефонен номер. Защо е важно да скриете телефонния си номер от непознати във Facebook?

Do you want search engines outside of Facebook to link to your profile?

Когато си направите профил във Facebook, интернет търсачките като Google го индексират. И ако някой потърси в Google името ви, вашият профил излиза като резултат.

С тази настройка можете да забраните на търсачките да индексират профила ви, което е доста полезна функция и е препоръчително да я използвате.

Важно е обаче да знаете, че тя не е 100% ефективна. Да предположим, че сте оставили коментар в някаква Facebook страница. Google индексира вашият коментар като промяна по страницата. И ако след това някой потърси вашето име, профилът ви не се показва като резултат, но коментарът в страницата и неговият автор (т.е. вие) се показват.

Подобни статии

22 Comments

 1. Карина

  Здравейте,незнам дали за тук е въпроса ми-относно фейсбук имам проблем от няколко дена-не получавам никакви известияия от приятелите ми,дори и от тези ,който са в графа“най близки“,не получавам нито кога качват снимки,споделят нещо ,изобщо нищо от активноста км.Единствено получавам известия за групите към който съм присъединена

  • Questo

   Изобщо ли не получавате нотификации или не ги виждате само на мобилния си телефон?

 2. Kaрина

  И на телефона и на компютъра получавам известия само за групите към който съм присъединена.
  От приятелите ми никаква активност,не ми идват известия за това,което споделят-снимка,клип и.т.н.

 3. Kaрина

  Незнам дали без да искам съм ограничила приятелите си да не виждам активноста им
  Трябва ли нещо да променя в настройките на известията?

  • Questo

   Сещам се за няколко възможности. Показването на известия за близки приятели се контролира от Settings>Notifications>On Facebook>Close Friends Activity. Вижте дали е активно.

   Ако искате да получавате известия за активността на определени хора, идете на профила им и от бутончето Friends избирате от падащото меню Get Notifications.

   Ако сте в група с ваши приятели и изведнъж сте спрели да виждате известия за активността им, вероятно са променени настройките за групата (например може да сте поискали да не получавате вече известия за тази група). МОжете да проверите настройките за отделните групи от Settings>Notifications>On Facebook>Group Activity

  • Penka Mihaylova

   На мои публикации и спомени в Фейсбук дневника ми няма отзиви от приятелите. Дали без да искам съм ги ограничила,тази камбанка не ми е мн ясна.

 4. Катерина

  Здравейте,някой знае ли как да огранича приятел в messenger,,(за андроид)да не вижда кога съм била последно на линия?
  Случва ми се да не виждам само определени хора кога са били последно на линия

  • Questo

   Катерина, мисля, че това е резултат от настройване на десктоп версията на Facebook. Отдавна се каня да пробвам един начин, за да проверя дали наистина действа. Когато направя теста ще дам обратна връзка.

 5. Katerina

  Здравейте,
  Ако блокирам някой в facebook, ,автоматично се блокират и съобщенията ми,нали?
  Или трябва отделно да блокирам и messenger му?
  И възможно ли е някой да блокира само профила ми,без messenger ми

 6. Нели

  Някой знае ли ,дали е възможно да ти четат съобщенията в месенджер и да ти подлушват разговорите хора ,който не са ти в приятели?
  Найстина ли има програми с който това е възможно?

 7. ANa

  имам следният проблем с facebook…..постоянно излиза че съм онлайн .Дори и да не съм пуснала интернет и да не съм в профила си.Дали е вирус или си е от самото приложение.Изписва яе влизам и излизам през 2 минути

 8. Стоянова

  Здравейте, как да направя публичните си публикации да могат да се харесват,коментират и споделят? В настройките и „публични публикации“ отметките на всякъде са „публично“. При преглед на дневника ми излизат нормално,но като преглед “ от друг човек“ ги няма.

  • Questo

   Ако една публикация е настроена като публична, тя би трябвало да може да се споделя от всички, такава поне е била досега логиката на Facebook (https://questona.com/facebook-sharing-audience/) Можете да избирате кой вижда публикациите ви чрез т.нар Audience Selector МОля да имате предвид, че не съм представител на Facebook. За детайлна информация следва да се обърнете към такъв.

 9. Йорданка Чилингирова

  Здравейте, от известно време не виждам нито своята, нито стените на приятелите си. Виждам профилните снимки, но не и публикациите. Явно нещо съм ограничила, но не намирам такъв тип настройка. Моля за помощ!/от друг профил моят се вижда, на приятелите ми също/.

 10. Анонимен

  Имам въпрос: защо когато моя публикация от дневника ми във Фейсбук е била публична, т.е видима за всички, съм я променил да е видима само за мен например и после като искам поверителността нямам опция за публично виждане?

  • Questo

   Не би трябвало да имате проблем с това да сменяте аудиторията на вече публикуван пост. Възможно е да е някакъв бъг.

 11. Ели

  Здравейте. Може ли някой да ми пише на имейла как да вляза във фейс. Смених си апарата, но имам защити и на новия не ми праща тъпите кодове. Нямам фейс от 4 дни вече и мн се дразня. Благодаря предварително.

 12. Veneta Balabanova

  Здрравейте!
  Преди време създадох Custom lists ( груипи предвидени за хората, които дабавям като нови приятели), за който всеки списък (Ограничени, Приятели, Непознати и т.н.), можеше да се настройва с различен достъп.
  Кой какво да вижда или да не вижда и когато се наложи, да може даден акаунт да бъде ограничен с прехвърлянето му в друг списък.. Сега след много време успях да открия този списък, който се показва само през Facebook отворен през комютъра през браузър. Въпросът ми е: Освен редактиране на името на списъка, добавяне на хора в него и премахването им и изпращане на съобщение до лицата в списъка, от къде може да се промени достъпа на групата?????

 13. Нrisiana Stefanova

  Здравейте! Блокирах приятел във Facebook….но когато мои приятели влизат във профила му…аз продължавам да излизам в лайковете и коментарите на публикациите! Това нормално ли е?

 14. Viki

  Здравейте!
  Каква може да е причината приятелите ми във facebook да не са ми последователи?
  Забелязах, че последователи са ми само профилите, на които не съм потвърдила приятелство.
  Много ще съм ви благодарна за съвет как да го оправя! Пробвах от настройки -> публични, но не става.
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *