Меню Затваряне

Какво да правя през почивните дни (16-17 септември)

Обновена на 15.09.2017 от Questo

Този уикенд София е богата на събития заради концерта на Стинг в събота, празника на столицата в неделя и още дузина фестивали и фестивалчета. В този бюлетин ще разгледаме някои по-малко популярни събития, за които масовите медии едва ли ще те информират.

Cosplay Фестивал
Какво: Някакви хора ще се разхождат облечени като любимите си герои
Кога: 16 септември, 11 часа
Къде: Витошка, Главната
Вход: Свободен

Като част от „Алея на книгата“ по Витошка ще има и Cosplay събитие – обличаш се като любимия си литературен герой и се показваш по Витошка за радост на публиката. Ако дойдеш с цялото си семейство и те също са костюмирани, можеш да спечелиш специална награда, макар че организаторите не казват каква точно е тя. Събитието обещава да е нещо като нискобюджетна версия на Comic Con, за който, въпреки че беше агресивно рекламиран и цялото влогърско общество беше поканено там, все още не съм чул кой знае какви отзиви.

Scientific Big Data Analytics Dive

Какво: Семинар
Кога: 16 септември, 15:30 часа
Къде: Факултет по математика и информатика
Вход: Свободен

Големите данни са голяма работа – толкова голяма, че вече решават изхода на президентски избори, а компаниите дават милиарди, за да купуват технологии, свързани с анализа на огромни масиви данни. Това е семинар, който разглежда големите данни и приложението им в биотехнологиите и лечението на някои тежки заболявания. Темата е трудно смилаема за мнозина, но ако си от малкото, които се интересуват от това, семинарът ще ти е от полза. Програмата на събитието и информация за това в кои аудитории ще се провежда има тук.

Нощно бягане
Какво: Групово бягане
Кога: 16 септември, 20:30 часа
Къде: Южен парк
Вход: Свободен

Годишното нощно бягане, организирано от 5kmrun, вече започва да минава в графата мейнстрийм събития. Миналата година се изсипаха стотици хора – само регистрираните бяха над 400 – и затвориха бул. „Брюксел“, за да можем да си търчим на воля. Тази година го организират в Южен парк и се очертава голяма веселба заради особеностите на терена и по-слабата осветеност на някои места. Препоръчително е дори за хора, които не бягат: дължината на трасето е 5 км., има групи с различно темпо, а с 500 души на старта винаги можеш да си сигурен, че колкото и да не си във форма, няма да финишираш последен. Освен това сутринта същия ден има групово бягане и в Западния парк, така че можеш да си направиш дубъл.

Skeptics in the Pub: Заблудите в козметиката
Какво: Дискусия
Кога: 16 септември, 19 часа
Къде: „Грамофон“, „Будапеща“ 6
Вход: Свободен

Ако бягането не е твоето нещо, раздвижи малко мускулите в главата си с едно от серията събития Skeptics in the Pub. Този път темата е козметична и знам, че по принцип не те вълнува, но тук интересното е концепцията, около която се развиват дискусиите. Целта им е да разгледат различни теми през призмата на фактите, а не на емоцията. Тази седмица ще се разглеждат фактите и митовете в козметичната индустрия, която е бизнес за милиарди, и, подобно на модната индустрия, използва един основен механизъм, за да оцелява: пробутва ви измислени стереотипи на красота, които са невъзможни за следване.

Софийски средновековен фестивал „Балканите през средновековието“
Какво: Фестивал
Кога: 16-17 септември, 10 часа
Къде: Военна академия „Г.С. Раковски“
Вход: 5 лв.

Не съм бил на първото издание на фестивала и нямам идея доколко е адекватна организацията. Прогрмата обаче излгежда доста интересна, а организаторите обещават да ти дадат да постреляш с лък и да свириш на гайда. Пълната програма ще намериш в събитието във Facebook.

 

 

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *