Меню Затваряне

Защо не трябва да превеждате важна информация с Translate.com

Обновена на 22.09.2017 от Questo

Quartz съобщава за изтичане на чувствителна корпоративна информация в Норвегия, причинено от един от популярните сайтове за превод Translate.com. Оказва се, че направените през сайта преводи се индексират от Google и могат лесно да се открият от всеки интернет потребител, стига да се използват правилните ключови думи.

В конкретния случай служители на петролната компания Statoil са превеждали с Translate.com важна корпоративна информация, съдържаща имена, имейли, телефонни номера. Информацията е останала в интернет и после е можела да бъде лесно намерена с едно търсене в Google. Според Quartz новината получила толкова голям отзвук в скандинавския регион, че борсата в Осло дори забранила на служителите си да използват въпросния сайт, както и други популярни услуги за превод като Google Translate. (Вижте защо трябва да използвате Google Translate в инкогнито режим)

Translate.com има функция, която ви позволява да изтриете съдържанието на текста, след като сте го превели, за да не седи в интернет като някаква публикация във форум. Това обаче невинаги решава проблема, защото Google пази кеширана версия на преведените текстове. Така дори и оригиналният текст да е изтрит, кешираната му версия може все още е видима.

Това се установява лесно с една проста проверка. Отворих Google и потърсих за думата PIN code, като ограничих търсенето само в рамките на Translate.com. Избрах си произволен резултат и цъкнах на него, получайки съобщение, че страницата е била изтрита. След това обаче отворих кешираната версия на линка и преводът си стоеше там непокътнат.

Вече виждате усложненията, до които това би могло да доведе. Цялата комуникация на фирми с чуждестранни партньори би могла да бъде компрометирана, ако минава през услуга като Translate.com. Лични данни като банкови сметки кодове за достъп, адреси и т.н. също не са в безопасност. На практика да преведеш нещо в този сайт е като да го публикуваш в интернет, където всички могат да го видят.

 

Подобни статии

3 Comments

  1. Krasi

    Може ли малко повече информаця за командите в Гугъл, по конкретно за тази която казва изрично в кой сайт да се търси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *