Меню Затваряне

Ето защо трябва да зареждате Google Translate в режим инкогнито

Google Translate e може би най-популярният в света онлайн преводач: безплатен е, може да превежда голямо разнообразие езици и в много случаи се справя задоволително, особено когато става дума за базови изречения като „Къде се намира…?“ или „Името ми е…“.

Ако използвате Google Translate, вероятно никога не ви е хрумвало да го отваряте през режим инкогнито на вашия браузър. А има защо.

Когато направите превод през Google Translate, браузърът ви запомня текста за превод, който сте въвели. Преводачът е структуриран така, че текстът за превод се запомня в паметта на браузъра като част от интернет адреса на Google Translate.

Да кажем, че искате да преведете на английски изречението „ПИН кодът на дебитната ми карта е 8312“. Въвеждате го в Google Translate и софтуерът го превежда. Ето къде е тънкият момент – при превода браузърът запомня следния интернет адрес: https://translate.google.com/#auto/en/%D0%9F%D0%98%D0%9D%20%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BC%D0%B8%20%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%20%D0%B5%208312.

Този адрес остава в паметта на браузъра. След като сте приключили с превода ставате от компютъра, но малко по-късно на него сяда някой нахален досадник (за целите на статията нека предположим, че съм аз). Аз мога да проверя историята на браузъра и да видя запаметения адрес. Така аз не само виждам, че сте превеждали нещо от български на английски, но и вече знам ПИН кода на дебитната ви карта.

Както разбирате, това би могло да доведе до сериозен проблем, ако превеждате чувствителна информация; особено ако го правите на обществено достъпен компютър. Всеки, който седне след вас на компютъра, може да получи достъп до тази информация.

Добрата новина е, че лесно може да избегнете този проблем, като използвате инкогнито режим на браузъра, с който работите. В този режим браузърът не запаметява адресите, които сте посетили, което означава, че няма да запомни и направените в Google Translate преводи.

Друг вариант е да използвате решение като Tor Browser, който по подразбиране не помни нищо от адресите, които отваряте в интернет.

Повече за това как се активира инкогнито режим ще откриете тук.

Ако искате инкогнито режим да се активира автоматично със стартирането на браузъра, използвайте този малък трик(инструкциите са за Chrome, но работи и за Firefox).

 

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *