Меню Затваряне

Пет настройки за поверителност в Linkedin, които трябва да направите веднага

Обновена на 18.08.2017 от Questo

Популярността на Linkedin като средство за намиране на работа в България расте, въпреки че едва ли може да се сравнява с тази на „Джобса“. Дори и все още да нямате такъв, вероятността един ден да си направите профил в Linkedin не е никак малка, затова си запазете някъде тази статия, тъй като ще ви потребва.

За разлика от Facebook, в Linkedin нямате толкова голям контрол върху личните си данни. Една от причините е, че Linkedin все пак е профисионална социална мрежа, а това предполага в нея да предоставяте информация за себе си като например местоживеене, образование, бивши работодатели и т.н.

Когато си направите профил в Linkedin, той се активира с настройки за поверителност по подразбиране. Някои от тях, както ще прочетете, не са много поверителни. За тях съм говорил още през 2014 г., но тъй като от тогава по менютата в Linkedin има промени, реших да публикувам малко свежа информация.

Да се отправим към основното меню, което контролира поверителността на данните ви в Linkedin: Settings&Privacy (ако четете тази статия в бъдеще е възможно да има промени по имената и разположението на различните менюта).

Имейли и телефони, свързани с вашия профил

Първата ви работа е да проверите какви имейли и телефонни номера кореспондират с вашия профил. Влезте в Email Addresses, където трябва да е записан имейл адресът, с който сте се регистрирали в Linkedin. Възможно е обаче освен този имейл адрес да има и други имейл адреси. Преди известно време бях публикувал статия за една доста мръсна тактика от страна на Linkedin: ако си направиш профил със служебен имейл, Linkedin автоматично добавя към профила ти и други служебни имейли, свързани с твоя. Например, ако работиш в отдел продажби и се регистрираш с имейл ime@companiq.com, към твоят профил се добавя и имейлът sales@companiq.com. Защо това е проблем ли? Когато получите предложение за работа в Linkedin, социалната мрежа ви изпраща известие на имейлите, които са записани в профила ви. Не бихте искали всичките ви колеги, които получават поща в sales@companiq.com, да разберат, че си търсите нова работа, нали?

Нямам идея дали Linkedin все още прави този трик – имам само предположения, че продължава да го прави – но това определено е подводен камък. Затова изчистете от профила си всички имейли освен този, до който само вие имате достъп.

Същото важи за телефоните. Възможно е при регистрацията в Linkedin да ви е поискан телефон за връзка. Ако смятате, че това ще ви е полезно за връзка с потенциален работодател, бихте могли да оставите номер. В противен случай не го публикувайте в профила си.

Смяна на паролата

През последните няколко години сте получили поне едно предупреждение да смените паролата си в Linkedin. Направихте ли го? Ако не, направете го сега. Linkedin на няколко пъти пострада от кражба на голямо количество лични данни на потребители: над 100 млн., за да сме точни. Говорим за имейл адреси и пароли за достъп до Linkedin профили. Вашият профил може да е един от тях и ако не сте сменили паролата си, тя все още се продава в пакет с милиони други на черните пазар за лични данни. Ако не сте сигурни дали профилът ви е хакнат, може да проверите в https://haveibeenpwned.com: това е сайт, който ви позволява да проверите дали имейлът ви фигурира в базата данни с хакнати акаунти. Разбира се, тази база данни не е пълна, така че не се успокоявайте, ако излезете чисти.

Забранете известяването за промени в профила

Когато обновите профила си (добавите нови умения, проекти или сертификати), Linkedin разпраща известия на всички потребители, с които сте свързани. Защо това е проблем? Като цяло Linkedin се използва за намирането на нова работа. Ако сегашният ви работодател види, че активността ви в Linkedin изведнъж се е повишила рязко, за него не е трудно да се досети, че си търсите нова работа. Това не е информация, която предпочитате да знае.

За да спрете известията за промените, които правите по профила си, идете в Name, Location and Industry и изключете опцията Share Profile Changes.

Скрийте профила си от интернет търсачките

По подразбиране профилът ви в Linkedin се инексира от интернет търсачките и изскача в резултатите от търсенето всеки път, когато някой напише вашето име в Google. Ако не искате това да се случва, влезте в Privacy (все още сте в Settings, но сега от таб Basic преминавате в таб Privacy) и от там изберете Edit your public profile. Обърнете внимание на дясната лента, която показва настройките за поверителност на публичния ви профил – това, което виждат всички интернет потребители, които не са логнати в Linkedin. Изберете опцията Make my public profile visible to no one. Активирането на тази опция забранява на търсачките да индексират профила ви.

От същата лента за поверителност можете да настройвате какво и кой може да вижда данните в профила ви: например дали бившите ви работодатели да са видими за всички в Linkedin или само за потребителите, с които сте свързани.

Ограничете откриването на профила ви чрез имейл или телефонен номер

Linkedin позволява профилът ви да бъде открит чрез въвеждането на вашия имейл адрес или телефонен номер. По подразбиране тази възможност е достъпна за всички. Можете да промените това и да настроите профила си така, че той да бъде откриван по този начин само от т.нар. 2-ро ниво връзки: хора, които са свързани с хора, които са свързани с вас.

Имате възможност да настроите профила си така, че никой да не може да го открива по имейл или номер.

За да използвате една от двете възможности, скролвайте страницата до

Data privacy and advertising>

Manage who can discover your profile from your email address

От там изберете предпочитаната от вас настройка. От същата секция можете да направите същото за мобилния си номер, ако сте предоставили такъв.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *