Меню Затваряне

Защитени ли са личните ви данни в LinkedIn?

Обновена на 14.04.2014 от Questo

linkedinКариерната социална мрежа LinkedIn все още е силно пренебрегвана в България: като инструмент за набиране на работа, но и като място за извличане на лични данни. Много хора си правят профил в LinkedIn, публикуват в него своя снимка и информация за цялото си кариерно развитие, а след това забравят за него и оставят тази информация да е свободно достъпна за всички в интернет.

Какво обаче ще се случи,  ако тази информация попадне в бъдещ ваш работодател? Или ако сегашния ви работодател види, че следите активно конкурентни компании. Освен това, подобно на много други социални мрежи, LinkedIn понякога предоставя лични данни на държавни институции за разследване на престъпления (това явно е наболял проблем за LinkedIn, защото на 26 март 2014г. сайтът ще въведе промени в политиката си, които му позволяват да ви извести, ако данните ви бъдат поискани от държавни органи. )

Каквато и да е причината, защитата на личните ви данни в LinkedIn не е без значение. Ето няколко прости правила как да го постигнете.

Ограничете публичния достъп до информация във вашия профил

По подразбиране профилът ви в LinkedIn е достъпен за всички, независимо дали са регистрирани в сайта и дали са свързани с вас. За да контролирате кой какво може да вижда във вашия профил, влезте в следната настройка Profile>Edit>Manage public profile settings. В дясната част на появилата се страница ще видите менюто Customize Your Public Profile. То има две основни бутончета:

Make my public profile visible to no one – Ако активирате тази опция, профилът ви няма да се индексира в Google и други търсачки. Той ще е достъпен само за потребители на LinkedIn. От една страна това е много удобно, но ако искате в интернет все пак да се появява някаква информация за вас, тази настройка може да се окаже недостатък.

Make my public profile visible to everyone – Активирането на тази опция ви прави откриваем при търсене в интернет заедно с всичката информация, която сте публикували за себе си. Това означава, че всеки, който напише името ви в Google, може да открие профила ви и да види съдържанието му. Под тази опция има дълъг списък с типове информация: например снимка, бивши работодатели, интереси и т.н. Имате възможност да поставите отметки само на онези типове информация, които искате да се виждат от всички.

Ограничете информацията за вашата активност в LinkedIn

Във Facebook на никого не прави впечатление, ако цъкате лайкове навсякъде. Но в LinkedIn това може д асе окаже чувствителна информация. Ако например сегашния ви работодател види, че напоследък сте много активни в LinkedIn – променяте снимката си, добавяте нови умения и квалификации и т.н. – той може да се досети, че си търсите нова работа.

Можете да ограничите кой вижда вашата активност от Account&Settings (в горния десен ъгъл), след това Privacy and Settings>Review>Profile.  Има няколко настройки, които си струва да разгледате:

Turn on/off your activity broadcasts – Когато тази настройка е включена, потребителите на LinkedIn могат да виждат всяка промяна, която направите във вашия профил. За по-голяма сигурност бихте могли да я изключите.

Select who can see your activity feed – Вместо да изключвате съвсем достъпа до вашата активност, бихте могли да изберете какви групи от хора имат достъп до нея. За съжаление тук няма високо ниво на персонализация: можете да избирате между Everyone, Your Network, Your Connections, Only You.

Change your profile photo & visibility – дава ви възможност да контролирате кой може да вижда профилната ви снимка. Можете да ограничите достъпа само за вашите връзки в LinkedIn.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *