Меню Затваряне

Как винаги да стартирам Google Chrome в инкогнито режим

Обновена на 13.08.2017 от Questo

Около 70% от посетителите на този сайт използват Google Chrome, така че следващите редове вероятно ще са полезни за голяма част от тях.

Да си го признаем: комай единствената причина, поради която в момента използвате инкогнито, е за да не разберат хората, с които живеете, че гледате порно. Но инкогнито режимът на Chrome има и някои други предимства, а именно:

  • Не пази списък на сайтовете, които сте посетили. Ако браузвате в инкогнито режим и след един час някой седне на компютъра ви, той няма как да видя какви сайтове сте отваряли, докато в нормален режим това е възможно.
  • Не пази курабийки. Това са малки текстови файлове, които биха могли да се използват, за да се види какви сайтове сте отваряли и какво сте правили.
  • Не запаметява информация като имейл адреси или други лични данни, които са били въведени в регистрационни форми, онлайн формуляри и др. Не се запаметяват и търсенията в Google.

Режим инкогнито се активира(вижте как тук) от менюто на Chrome. Ако ви е писнало да го активирате всеки път ръчно и се чудите дали това не може да става автоматично със стартирането, отговорът е: може. Ето ви един прост метод, който работи на компютри с Windows.

1.Цъкнете върху иконката на Chrome с десния бутон на мишката и изберете Properties.

2.В полето Target ще видите изписан дълъг адрес, който в общия случай завършва по този начин: ….Chrome\Application\Chrome.exe

3.След Chrome.exe добавете интервал, а след него -incognito. Така че адресът вече ще изглежда така: ….Chrome\Application\Chrome.exe -incognito

4.Потвърдете с ОК.

Chrome вече би трябвало да се отваря в инкогнито режим още щом стартирате браузъра.

Това работи за Chrome за компютър, но може ли да се направи и за мобилен телефон? Не и ако се вярва на тази тема в един от съпорт форумите на Google. Там е зададен същият въпрос и служител на компанията отговаря, че на този етап (темата е публикувана в края на март 2017) автоматичното активиране на инкогнито режим не се поддържа от мобилната версия на Chrome.

Ако обаче имате смартфон Pixel с Android Nougat, бихте могли да пробвате трика, показан в долното видео на Game of Roms. Не съм го тествал лично и не знам дали работи.

Казаното дотук е за смартфони с Android, които не са руутнати. Ако имате руутнато устройство, може да го настроите така, че браузърът и всички линкове да се отварят в инкогнито режим. Това обаче изисква доста бърникане по устройството и не се препоръчва за начинаещи.

И едно важно уточнение: това, че браузвате в режим инкогнито, съвсем не означава, че никой не знае какви сайтове отваряте. Освен ако не използвате различни маскиращи технологии като VPN или Tor, тази информация е видима за вашия интернет доставчик, както и за собственика на сървъра, който хоства сайта. Ако използвате публичен wifi трафикът ви също е видим и може да бъде прихванат. Това означава, че ако някой в мрежата подслушва трафика със софтуер като Wireshark например, той може да види какви сайтове отваряте.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *