Меню Затваряне

Индикаторите за HTTPS криптиране изчезват от Chrome

Обновена на 18.05.2018 от Questo

Браузърът Chrome ще спре да показва индикаторите за наличие на HTTPS връзка с уебсайт, съобщават от Google. Промяната ще бъде въведена през септември.

В момента потребителите на Chrome виждат зелен надпис Secure до адреса на сайта, който посещават (в зависимост от версията на софтуера може да виждат и само зелено катинарче). Този индикатор обозначава, че сайтът има HTTPS криптиране и информацията, изпратена до него, не може да бъде засечена от трети лица.

Ако сайтът няма HTTPS, потребителят вижда червен индикатор Not Secure.

От септември ще започне премахването и на двата индикатора от адрес бара на браузъра. Когато сайтът е защитен с HTTPS, потребителят ще вижда само адреса му. Ако сайтът няма HTTPS, потребителят ще вижда предупредителен индикатор в полетата на сайта, където може да се въвежда информация: например в блонката за коментар.

HTTPS е протокол за криптиране на трафика между потребителя и сайта. Той защитава от подслушване информацията, която се обменя между двете страни. Да кажем, че се намирате в кафене и решавате да изпратите имейл. Ако използвате електронна поща без HTTPS криптиране и в същото време някой подслушва трафика в wifi мрежата на кафенето, този някой може да види съдържанието на вашия имейл.

Повечето сайтове вече имат HTTPS по подразбиране и това е една от причините, поради която предупредителните индикатори ще изчезнат от Chrome. Много потребители обаче ще бъдат озадачени от надписа Not Secure, който ще се появява в полетата за писане на незашитени сайтове. Та да си знаете – това е причината да виждате този надпис.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *