Меню Затваряне

Как да създам базов спам филтър в Gmail

Обновена на 24.07.2018 от Questo

Gmail има вградена система за филтриране на спама, която в повечето случаи се справя доста прилично с нежеланите съобщения. Понякога обаче тя не е достатъчна и пощата се препълва със спам, който може да е опасен за вас: например да съдържа заразени файлове или линкове към такива файлове.

Ако получавате спам съобщения от конкретни имейл адреси, които Gmail по една или друга причина не филтрира автоматично, можете да си настроите собствен филтър. Gmail дава голям избор при настройването на спам филтри, но за целите на статията ще разгледаме само основните настройки.

За да създадете нов спам филтър, идете влезте в Gmail и идете в Settings (зъбчатото колело в горния десен ъгъл). Тъй като вашият Gmail по всяка вероятност е настроен да работи на български, за улеснение ще използвам българския вариант на имената на настройките.

От зъбчатото колело изберете Настройки, а от там: Филтри и блокирани адреси.

Кликнете върху Създаване на нов филтър. Да разгледаме какво ще съдържа новият филтър.

1.Маркирайте адресите, от които не искате да получавате съобщения.

Това е най-важното поле, защото в него посочвате кои са имейл адресите, от които не искате да получавате съобщения. Тук има няколко базови варианта:

а) Получавате спам само от един имейл адрес. Ако получавате спам само от един адрес, да кажем john.noob@frightfoodie.com, напишете в полето ОТ този имейл адрес. В конкретния пример ще изглежда така:

От john.noob@frightfoodie.com

б) Получавате спам от няколко различни имейл адреса. Ако получавате спам от два или повече различни имейл адреса, например john.noob@frightfoodie.com и mitsy.kane@specialtracks.com, напишете ги в полето ОТ, като ги разграничите с думата OR. В конкретния пример това ще изглежда така:

Oт john.noob@frightfoodie.com or mitsy.kane@specialtracks.com;

в) Получавате спам от няколко различни имейл адреса с един и същ домейн. Ако получавате спам от няколко различни адреса, които завършват по един и същ начин, например john.noob@frightfoodie.com, harry.nooker@frightfoodie.com и maryj1973@frightfoodie.com, можете да филтрирате всички имейл адреси с домейн @frightfoodie.com. Това става, като добавите звездичка(*) пред домейна, който искате да блокирате. В конкретния пример това ще изглежда така:

От *@frightfoodie.com

2.На кой адрес получавате спам съобщенията?

В това поле въведете имейл адреса си, например ivan.tsankov@gmail.com. То може да се използва за по-фини настройки на филтрирането, но за да не усложняваме излишно материята, засега нека се придържаме само към основния ви имейл адрес.

3.Маркирайте заглавията на спам съобщенията

Има ли съобщения с конкретни заглавия, които искате да блокирате? Можете да го направите, като опишете заглавията в това поле. Например, ако искате да блокирате съобщения с тема Your PayPal account is about to be suspended, можете да въведете това заглавие в полето TEMA.

4.Маркирайте конкретни думи, съдържащи се в спама

Полето СЪДЪРЖА ДУМИТЕ може да се използва, за да филтирате съобщения, съдържащи в себе си конкретни думи. Това е полезно при филтрирането на известия от легитимни сайтове: например, може би не искате да получавате известия от Facebook, съдържащи думата request? Но тъй като целта ни е тотално да блокираме спама от даден домейн, това поле не ни е особено полезно.

5. Изключване от филтъра на съобщения, съдържащи конкретни думи

Още един филтър за фина настройка, който няма да ни трябва. Той ни позволява блокираме всички имейли от даден адрес, с изключение на онези, които съдържат конкретна дума.

6. Маркирайте съобщенията с прикачен файл

Ако маркирате опцията СЪДЪРЖА ПРИКАЧЕН ФАЙЛ, филтърът ви ще блокира само имейли с прикачени файлове. Няма смисъл да включвате тази опция, защото дори и да няма прикачен файл, съдържанието на писмото все пак може да е опасно: например може да съдържа линк към зловреден сайт.

Останалите две полета при създаването на филтъра ви позволяват да изключвате писма, които са свързани с чат кореспонденцията ви с даден човек, както и съобщения с определен размер. Това пак са настройки за фино филтриране, които в конкретния случай не ни трябват.

Когато сте задали основните настройки на спам филтъра, можете да го активирате със Създаване на филтър с тази заявка за търсене.

Активиране на филтъра

След като филтърът е готов, трябва да решите какво ще се случва с новопристигналия спам. Имате много възможности и би трябвало да ги виждат ена екрана си в този ред:

Пропускане на „Вх. поща“ (Да се архивира)
Означаване като прочетено
Означаване със звезда
Прилагане на етикета:
Препращане
Изтриване
Да не се изпраща никога в „Спам“
Винаги да се означава като важно
Никога да не се означава като важно
Категоризирано като

Ако искате спамът директно да се изтрива, изберете Изтриване. Ако не искате да го виждате в пощата с останалите писма, но по някаква причина искате да го запазите за последващ преглед, изберете Пропускане на „Вх. поща“ (Да се архивира).

Ако към момента на настройване в пощата ви има 35 писма, които отговарят на критериите ви за спам, най-отдолу ще видите опцията Също така прилагане на филтъра към 35 съответстващи кореспонденции. Ако не я изберете, филтърът ще хваща новия спам, но няма да действа със задна дата, т.е. няма да изтрие спама, който вече е в кутията ви.

Когато сте готови, активирайте със Създаване на филтъра.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *