Пълен наръчник за сигурност на Facebook профила

Постоянно получавам оплаквания за хакнати Facebook профили, затова в тази статия ще разгледаме всички ключови настройки за сигурност, с които да защитите профила си в социалната мрежа.

Към момента на публикуване настройките за сигурност са обособени в секция Security and Login на вашия Facebook профил. Това обаче може да се промени занапред, така че не се учудвайте, ако в някакъв бъдещ момент написаното не съвпада с това, което виждате в профила си.

Забележка: настоящата статия разглежда настройките за сигурност. Настройките за поверителност ще бъдат разгледани в отделна статия.

Всичко по реда си. Най-напред влезте в профила си и идете в Настройки (Settings), a след това в Security and Login. Какво съдържа тази секция?

Where You’re Logged In

Тази секция показва всички устройства, които сега или в някакъв момент от миналото са имали достъп до профила ви. Обикновено тук ще видите смартфона си (ако имате приложението Facebook), домашния си компютър и всички останали компютри, от които сте влизали във Facebook. Тук трябва да гледате за устройства, които не разпознавате. Ако има такова, това може да означава, че някой е влизал в профила ви и знае паролата ви за достъп. В такъв случай можете да докладвате това устройство като изберете Not You? от менюто с трите точки вдясно.

Where You’re Logged In има и още една полезна функция – да изключвате дистанционно устройство от профила ви.

Login

Тази секция регулира по какъв начин се идентифицирате във Facebook при всяко свое влизане. Нека да видим какво има в нея.

Change Password

От тук можете да сменяте паролата си за Facebook. Едно старо правило важи да го правите поне веднъж на всеки 6 месеца. Ако не искате да го спазвате, то следвайте поне другото, още по-старо правило: измислете си трудна за отгатване парола. Жокер: любимият ви футболен отбор или името и рожденната година на детето ви не са сигурни пароли. Как да си изберете трудна за отгатване парола?

Login With Your Profile Picture

Може би сте забелязали, че от известно време профилната ви снимка стои на Login страницата на Facebook и дори имате възможност да влезете в профила си само като кликнете върху нея и без да въвеждате парола. Не знам защо от Facebook са измислили тази щуротия, която според мен е повече вредна, отколкото полезна. Важното е, че ако искате да махнете снимката си от страницата, това е мястото да го направите.

Ако в момента профиланата ви снимка се показва на заглавната страница, от това меню ще имате две опции: да я скриете и да я настроите така, че с едно натискане върху нея да влизате в профила си: което означава, че няма да се налага да въвеждате парола при всяко влизане.

Препоръчвам ви да не използвате снимката си като бърз бутон за достъп до профила си, както и да я скриете от заглавната страница.

Ако вече сте го направили, то в тази секция трябва да виждате само една опция – Turn On Profile Picture Login.

Setting Up Extra Security

Тази секция добавя много по-фина настройка на сигурността на профила ви. Съветвам й да обърнете специално внимание и да използвате всяка от изброените функции.

Get alerts about unrecognized logins

От тук давате заявка, че искате да получавате известия всеки път, когато някой се опита да се логне в профила ви от непознато устройство. Под непознато се разбира устройство или браузър, от което никога досега не сте влизали във Facebook. Имате възможност да получавате известия в пофила си(Notifications – ще видите известието, когато се логнете във Facebook) или като имейл (Emails – ще получите известие на пощата веднага щом Facebook засече непознатото устройство). Най-добре е да активирате и двете едновременно.

Use two-factor authentication

Тази настройка ограничава безразборното логване в профила ви от непознати устройства. Когато Facebook засече такъв опит за логване, вие получавате на смартфона си код за сигурност. Едва когато въведете този код за сигурност, Facebook разбира, че това сте вие, и осигурява достъп до профила ви. Прочетете повече защо е полезна двустепенната идентификация във Facebook.

Двустепенната идентификация вече се възприема като стандарт за сигурност в интернет, но много потребители все още не я използват. Аз ви съветвам да я включите веднага, ако вече не сте го направили.

Имате възможност да избирате по какъв начин да разполагате с кода си за сигурност:

Text Message (SMS) – Най-лесният и удобен начин. Когато Facebook засече опит за влизане от непознато устройство или браузър, изпраща код за сигурност като SMS.

Security Keys – Тази настройка ви позволява да заключвате профила си с флашка, което означава, че при всяко влизане във Facebook ще трябва да включвате флашката в компютъра, на който се намирате. Флашката е специална и доколкото знам може да се намери и в България. Неудобството е, че можете да я използвате само ако браузърът ви е Google Chrome. Ето повече информация за това как да заключвате профила си с флашка.

Code Generator – Вместо да получавате код за сигурност като SMS, можете да го получавате направо в мобилното приложение на Facebook. Неудобството е, че тази настройка не работи за всички версии на Facebook – например във Facebook Lite, което е олекотена версия на приложението, няма Code Generator. Което обаче не пречи да активирате настройката за всеки случай.

Recovery Codes – Тази настройка генерира предварително кодове за достъп, които можете да използвате, когато ви се наложи. Например да кажем, че искате да влезете във Facebook от непознато устройство, но не носите със себе си мобилен телефон и Facebook няма как да ви изпрати код за сигурност. В такъв случай можете да въведете някои от тези предварително генерирани кодове, които сте запаметили или носите записани на хартия в портфейла си.

App Passwords – от тук може да се генерират пароли за достъп за приложения, които са свързани с вашия Facebook профил: например Spotify. Не ви препоръчвам да свързвате Facebook профила си с каквото и да е, но когато е наложително, можете да използвате тази настройка, за да улесните влизането си в съответното приложение.

Authorized Logins – Това е списък на всички устройства, браузъри и приложения, които по някакъв начин са имали достъп до вашия Facebook профил. Това може да са приложения като Tinder или услуги, през които сте влизали с Facebook Login. Разгледайте ги и махнете всички имена от списъка, които не разпознавате или вече не използвате.

Choose 3 to 5 friends to contact if you get locked out

От тук можете да посочите няколко свои доверени приятели, които да използвате, ако не може да влезете във Facebook. Да кажем, че някой ви хакне профила. С тази функция може да си върнете достъпа с помощта на доверените си приятели. В такъв случай Facebook ще изпрати на всеки от тях код за сигурност. Приятелите ви трябва да ви продиктуват тези кодове, а вие – да ги въведете в специална онлайн форма.

Ако имате хора, на които може да се доверите, бихте могли да използвате тази функция като допълнителен филтър за сигурност.

Encrypted notification emails

Тази настройка криптира имейл комуникацията ви с Facebook чрез PGP ключ. Тя е полезна, ако се притеснявате, че някой друг има достъп до вашия имейл акаунт и може да чете съобщенията, които Facebook ви изпраща. Настройването й може да ви затрудни, тъй като е свързано с допълнително работа като генериране на ключове, настройване на имейл услугата и някои промени по профила. Но няма драма, ще напиша статия и за това.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.