Меню Затваряне

Може ли паролата ви да бъде разбита за секунди?

Обновена на 09.02.2015 от Questo

hackedfb

Изборът на силна и трудна за отгатване парола е едно от най-важните условия за вашата сигурност в интернет. Това, заедно с използването на различни пароли за различните профили, намалява значително риска от кражба на вашата онлайн идентичност.

Трудна ли е вашата парола за отгатване? Има няколко уеб базирани инструменти, които показват колко време е необходимо за един хакер с подходящия софтуер, за да разбие паролата ви. Например лесна парола от рода на 12345678 може да бъде разбита в някои случаи за по-малко от секунда. Дори и без специален софтуер тази парола е лесно разбиваема, тъй като продължава да се ползва масово, включително и в България.

От друга страна, ако заключите профила си с парола от сорта на aZimAms1lnaPar0la, времето, необходимо за разбиването й, скача до над 13 хил. години. Разбира се, това е само теоретична постановка: ако сте избрали за парола рожденна дата или име на близък, хакерът може да стигне до нея интуитивно или след справка във Facebook например.

Можете да проверите колко трудно е за един хакер да намери паролата ви с някой от тези инструменти:

https://www.grc.com/haystack.htm – показва времето за разбиване в зависимост от ресурса на хакера;

https://passfault.appspot.com/password_strength.html#menu – показва времето с точност до ден;

https://howsecureismypassword.net/ – с максимално опростен интерфейс, приложението показва за колко време се хаква паролата от настолен компютър;

Ето няколко основни правила при избора на силна парола.

Проверете дали паролата ви не е сред най-лесните за разбиване в света.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *