Меню Затваряне

Forget.me следи дали Google е „забравила“ за вас

googleForget.me е онлайн услуга, която следи вместо вас дали и кога Google е премахнал от индекса си информация, свързана с вас.  Авторите на проекта твърдят, че платформата улеснява процеса по изпращане на молба за изтриване на информация и последващото следене за крайния резултат.

В края на май Google пусна формуляр за подаване на заявки за изтриване на информация от базата индексирани данни на Google. Да предположим, че в даден сайт има невярна или злепоставяща информация за вас и тази информация е индексирана от Google: съответно тя излиза сред резултатите при търсене. С поопълването на формуляра вие искате от Google да скрие тази информация и тя да не се появява при резултатите от търсене.

За да изтрие информация за вас от базата данни, Google ще изисква от вас дигитално изображение  на документ за самоличност (лична карта или шофьорска книжка), както и да посочите в коя страна се намирате и кое законодателство нарушава информацията, която искате да бъде изтрита. Не е сигурно, че търсачката ще изпълни заявката ви – това се преценява от специалистите на компанията.

Forget.me служи като посредник между вас и Google – след като подадете необходимата информация, платформата я прехвърля към Google и следи вместо вас дали заявката е удовлетворена и дали чувствителната/невярна информация е премахната от резултатите при търсене.

Подобни статии

2 Comments

  1. mario mar

    Това трябваше да стане особено за случаите, когато информацията е негативна и засяга личността! Не винаги обаче изтриването и е възможно и тя продължава да стои в кешираните страници в базите данни на търсачките! Много боклук има за почистване за съжаление и предоставената възможност от Google все пак е нещо добро!

  2. Questo

    Така е, за съжаление всяка клевета, колкото и да е неоснователна, остава в интернет и може да повлия негативно върху човека, срещу когото е насочена. В същото време обаче подкрепям и позицията на Google. Безропотното изтриване на индексирана информация би работило в полза на престъпниците. Така че решението на Google е най-малкото зло, поне в конкретния случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *