Меню Затваряне

Google ще трие лични данни при поискване…ама не съвсем

Обновена на 17.12.2014 от Questo

google

Интернет търсачката Google пусна онлайн формуляр, с който потребителите могат да поискат изтриване на лични данни или чувствителна информация от базата данни на компанията.

Google и досега позволяваше на потребителите да изискват изтриване на определени данни от резултатите в търсачката, но за да се случи това беше необходимо да са изпълнени редица условия.Например досега Google не удовлетворяваше искания за „забравяне“ на уебстраници, където фигурира вашият телефон или адрес.

Преди няколко седмици Google изгуби дело в съда, а част от решението на съда беше твърдението, че американската компания трябва да дава възможност на потребителите си да изискват (и получават) изтриване на лични данни, които се намират в масива на Google. Новият формуляр за заявки за изтриване е отговор именно на това съдебно решение. Той е достъпен тук. Този път условията за триенето на информация не са толкова строги, но и не дават пълна свобода на потребителите.  От Google се оправдават, че това се налага, тъй като много престъпници искат да се изтрият от базата данни на търсачката, което не е в обществен интерес.

За да изтрие информация за вас от базата данни, Google ще изисква от вас дигитално изображение  на документ за самоличност (лична карта или шофьорска книжка), както и да посочите в коя страна се намирате и кое законодателство нарушава информацията, която искате да бъде изтрита.

И точно тук е уловката. Последното би следвало да означава, че Google ще трие информацията от масива си само за държавата, където се намирате. Т.е. данните ви няма да се появяват при търсене в google.bg, но ще излизат при търсене в google.com. Което пък означава, че дори и да поискате от Google да скрие информация за вас, тя ще продължи да излиза при търсене в неевропейски версии на търсачката.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *