Меню Затваряне

Как да изтрия информация за себе си от Google

Обновена на 04.11.2014 от Questo

googleТази седмица Google получи тежък удар от Европейския съд, който отсъди против интернет гиганта в дело. свързано с информацията, която търсачката съхранява за конкретен потребител. Решението получи широко отразяване в медиите заради решението на съда, че Google трябва да изтрива от гигантската си база данни лична информация за потребителите си, ако те го поискат.

Факт е, че Google разполага с огромен масив информация за вас самите. Дори само в търсачката може да се открият лични данни за много потребители, които са на един клик разстояние от всички останали интернет потребители.

Всъщност Google и сега предоставя възможност на потребителите да поискат изтиване на конкретна информация. Под това се разбира не реално изтриване на информацията от интернет, а само от сървърите на Google. Информацията, която търсачката Google съхранява за вас, на практика е линк към конкретен уебсайт, където се пази тази информация. Вие можете да поискате от Google да изтрие този линк. Ако Google удовлетвори заявката ви, тази информация вече няма да се появява в резултатите от търсенето. Тя обаче ще продължи да съществува на сайта, където първоначално е била открита.

За да подадете заявка за премахване на информация до Google използвайте тази бланка. След като отговорите на необходимите въпроси, Google ще прецени дали заявката ви е в съответствие с политиката на компанията. Ако е – а именно: наличната информация за вас представлява лични данни или обидни квалификации, снимки и т.н. – Google ще премахне линка от базата си с данни.

Имате ли основание да подадете заявка до Google?

Имайте предвид, че търсачката съвсем не удовлетворява всяка подадена заявка. Например Google няма да свали линк към сайт, където е написан адресът или телефонния ви номер. За да бъде удовлетворена заявката ви, информацията трябва да бъде:

– националниидентификационни номера, например ЕГН;
– номера на банкови сметки;
– номера на кредитни карти;
– изображения на подписи;
– порнография, в това число заявки за търсене с множество значения и такива, които не са обидни, но могат да изведат обидни резултати;
– вулгарни думи;
– графично съдържание, включващо наранявания и медицински състояния, изобразяване на смърт или части от човешкото тяло;
– жестокост или насилие над животни

Но дори и да е налице някое от тези условия, Google може да реши да не премахне линка от базата си с данни. Както виждате, свалянето на лична информация от Google е трудна работа без сигурен креан успех. И все пак ако откриете опасна за вас лична информация, която е откриваема през Google, подаването на заявка е най-добрата (засега) опция. Интересно е как Google ще реагира на съдебното решение и дали ще предложи на потребителите повече възможности за контрол над тяхната лична информация в търсачката.

Подобни статии

18 Comments

 1. Milen

  Здравейте, искам да премахна от сайта за издирване от МВР и други публикации в пресата за обявения за издирване мой брат РАДОСЛАВ ЛЕФТЕРОВ Георгиев, който е с психично заболяване и в вече не се издирва.Благодарение на нашия баща той стана известен в Гугъл и МОЛЯ, тази известност да се прекрати.

 2. Questo

  Здравейте Милен, може да поискате от Google да премахне информацията чрез тази бланка: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch

  Ще трябва да въведете URL адресите на статиите, в които се споменава името на брат Ви; както и да опишете аргументите, заради които искате информацията да бъде премахната. Ще трябва да предоставите и копие от документ за идентичност: например сканирано копие на лична карта.

  Имайте предвид, че разглеждането на молбата Ви може да отнеме време и не е сигурно, че ще бъде удовлетворена.

  Като алтернатива може да ползвате услугата forget.me. Правите си регистрация на сайта, попълвате изискваната информация и http://forget.me ще следи вместо Вас какво се случва с молбата Ви.

  Надявам се, че съм бил полезен.

 3. Таня Петрова

  Здравейте, как може да бъде изтрита кеширана информация в търсачката на Гугъл.Не знам дали ще го обясня правилно, но Районен съд качва информация за разглежданите дела и съответно публикува цялата информация по делото /на техния си сайт/, без да заличи личните данни на семейството ми, в последствие прави корекция и на техния сайт информацията е скрита, но при търсене по име в Гугъл търсачката, излиза старото съдържание на страницата, т.е данните не са коригирани. Как и кой може да заличи, изтрие или премахне показването на тази страница, която е всъщност word – ски документ.

  • Questo

   Здравейте Таня, много любопитен казус. Google предоставя възможност за премахване на кеширани версии на съдържание, което вече е било променено или изтрито – което, доколкото разбирам, се опитвате да направите Вие. За да се премахне кешираната версия обаче трябва да подадете заявка за премахване.Това става чрез тази форма: https://www.google.com/webmasters/tools/removals?pli=1. Копирайте адреса на документа, чието съдържание вече е променено, и го пейстнете в празното поле. След това натиснете бутона Request Removal. Google ще анализира линка и ще установи, че документът все още е там. След което ще Ви попита дали съдържанието е променено по някакъв начин. Потвърдете с Yes и след това натиснете The snippet and cache are outdated. Google ще поиска да въведете текст от старото съдържание, който не присъства в новото. Във Вашия случай това би следвало да е Вашето име или адрес, които вече не присъстват в документа, но се появяват в кешираната версия. Идеята е по този начин Google да провери дали наистина заявката Ви е основателна. Обърнете внимание, че трябва да въведете текста точно така, както е изписан в кешираната версия. Потвърдете заявката.

   Надявам се това да Ви помогне. Ще се радвам ако споделите дали този съвет Ви е бил от полза.

 4. Nina

  Здравейте! 🙂

  Много полезна статия. Благодаря, за което!

  Аз също имам проблем с индексирането на Google, само че, за жалост, като че ли моят казус е леко по-заплетен от на останалите потребители. Регистрирах се преди 2 г. в сайта на Bazar.bg, като допуснах глупавата грешка при самата си регистрация да въведа в заглавната потребителска страница лично моя телефонен номер. Чак около година по-късно се усетих, че всеки, който разполага с номера ми, би могъл да го Google-не и да се натъкне на профила ми в сайта – нещо, което аз категорично не искам! Когато разбрах за този технически пропуск от моя страна, веднага смених телефонния си номер с друг, фиктивен такъв, като смятах, че до няколко месеца предишният ми телефонен номер ще изчезне от Google резултатите. Да, но не. Вече над година мина от въпросната смяна на номерата, а когато напиша истинския си тел. номер в Google, отново ме препраща към страницата с профила ми в Bazar.bg. Има нещо много странно, обаче – пробвайки се да видя кешираната версия на страницата си в сайта, в полето за номера е изписан последният, който въведох, а не първият, с който, всъщност, се регистрирах и който искам да премахна от Google. Това е наистина нелогично, според мен – от една страна, номерът ми излиза в Google, от друга – не го виждам да фигурира в кешираната версия на страницата. Как е възможно? Попадах молба до Google преди малко (чрез този линк: https://www.google.com/webmasters/tools/removals), която, за съжаление, отхвърлиха, може би точно, защото истинският ми телефонен номер, който въведох като кеширана информация, не се вижда в кешираната версия, а само този, фиктивният, който си измислих. От Bazar.bg ми бяха казали преди време, че няма какво да направят. Вярно ли е това или просто са ме отсвирили?

  Благодаря предварително! Всяка информация как да се справя с проблема би ми била от голяма полза. 😉

  • Nina

   Yesss, успях и самичка!!! 🙂 🙂 🙂 Само че при втория си опит да подам доклад към Google, направих една врътка – тъй като оригиналният ми телефонен номер не фигурираше в cache-версията, ми стана ясно, че дори и да го въведа отново, резултат пак няма да има и тези от Google пак ще отхвърлят искането ми. Затова първо изтрих актуалния телефонен номер (фиктивния), който стоеше в профила ми в Bazar.bg, и после подадох сигнала до Google, като цитирах именно него, а не този, който изначално исках да премахна. И стана! Всякаква онлайн връзка към профила ми в Bazar.bg е премахната! Много, много се радвам! 😀 Успешни уеб-операции на всички, приятели! :*

 5. vnbff

  Здравейте, моята ситуация е малко по-различна. Става въпрос за мои снимки, качени във Facebook страница, до които лесно може да се стигне при търсене в Google по трите ми имена (които също фигурират в тази страница). В моя случай обаче тези снимки са съвсем нормални и не вредят на репутацията ми по никакъв начин, а освен това са направени и качени с мое съгласие. Причината да искам тяхното премахване e, че повече не желая абсолютно всеки да има достъп до мои снимки в интернет и (евентуално) да прави с тях каквото си поиска. Писах до администратора на страницата с молба да бъде премахнато името ми и/или снимките, но не получих отговор. Затова обмислям като вариант да подам молба до Google да премахне трите ми имена от резултатите, но не знам дали шансовете ми са особено големи при така посочено основание. Надявам се да получа отговор какво бих могъл да направя.

  • Questo

   Нина е дала добре предложение. Аз се сещам за докладване на снимката, но не знам какъв би бил ефектът. По принцип Facebook сваля само снимки, които нарушават правилата й, каквито вашите вероятно не са. Другият вариант е с приятели да докладвате цялата страница с идеята, че Facebook ще реагира.

   • vnbff

    Благодаря и на двамата за отговорите. Все още не съм използвал опцията на Google, тъй като не бях сигурен доколко моят казус отговаря на условията й, но в най-скоро време ще го направя и дано да имам късмет. Ако не – може би ще трябва да опитам някакъв вариант с Facebook, но нека първо да видим какво ще стане с Google.

    • Nina

     За съжаление, не съм оптимист, ако се наложи да опреш до support-а на Facebook. Много пъти съм report-вала снимки с откровено порнографско съдържание, както и такива, графично показващи насилие върху животни, и досега не са свалили нито една от въпросните снимки! 🙁 Всеки път получавам доклад, че фотосът е прегледан и е установено, че НЕ нарушава правилата на платформата, което на практика не е възможно. Пък за напълно стандартни снимки, сигурно хич няма и да обърнат внимание…

     • vnbff

      Да се похваля, успях да премахна информацията за себе си, отнасяща се до въпросната страница! Всъщност първо подадох молба за премахване на няколко линка, съдържащи името ми и водещи към нея, а след това още една до Google за премахване на остаряла кеширана версия на друга страница (понастоящем неактивна), в която името ми, заедно с линк към страницата със снимките, се беше индексирало. И в двата случая от Google реагираха много бързо и макар и страницата и снимките все още да съществуват, намирането им би било по-трудно, отколкото досега. Благодаря за статията и съветите и успех на останалите, намиращи се в подобна ситуация!

   • Questo

    ЗДравейте, снимките могат да бъдат премахнати само от собственика на сайта, в който са качени. Трябва да се обърнете към него.

  • Questo

   Здравейте, ако искате да премахнете публикациите от резултатите за търсене на Google, подайте заявка чрез този формуляр: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch&hl=bg . Ще трябва да публикувате всички връзки към статии, които искате да не се появяват в Google, и да обясните защо информацията в тях е невярна.

   Имайте предвид, че е възможно Google да не уважи заявката ви и статиите да продължат да излизат като резултати в търсачката. Също така, дори и да бъдат премахнати, те ще продължат да се показват на потребителите, които ползват Google извън територията на Европейксия съюз или пък са в ЕС, но използват услуга за замаскиране на своя IP адрес.

   Ако искате да махнете самите статии от интернет, това вече може да направи само собственикът на сайта, т.е въпросната медия.

 6. Pingback:Как сайтът на ГРАО за избирателните списъци може да издаде вашия ЕГН – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *