Меню Затваряне

Как да скрия IP адреса си в Skype

Обновена на 26.03.2015 от Questo

skypeSkype е най-популярното десктоп решение за комуникация между интернет потребителите, а това го превръща в предпочитана мишена за хакерите. Като цяло репутацията на Skype като сигурно средство за комуникация не е много добра (особено след като месинджъра стана собственост на Microsoft). Един от основните и най-често експлоатирани недостатъци на Skype е възможността да дава достъп да IP адреса на потребителя, позволявайки по този начин DDoS атака или друга поразия на хакера.

Skype предлага няколко вградени възможности да скриете IP адреса си от недоброжелатели. Преди да ги споменем накратко, нека да припомним, че никога не трябва да приемате покани в Skype от хора, които не познавате. Направите ли го, вие отваряте широко врати за недоброжелателите към вашия компютър.

Нека разгледаме как потребителите на Skype могат да ограничат видимостта на своя IP адрес. Уточнение: следните указания важат за потребители с Windows.

Skype дава възможност на потребителите да скрият своя IP адрес за хора, които не са в списъка им с контакти. За да активирате тази опция, влезте в Options>Advanced>Connection и сложете отметка на Allow direct connections to your contacts only. Кoгато се обаждате на непознат потребител, Skype ще скрива вашия IP адрес. Имайте предвид, че ако не виждате тази отметка, вероятно използвате стара версия на Skype.

Skype позволява да настроите връзката си така, че да минава през прокси сървър, който скрива IP адреса ви. Това става пак от Options>Advanced>Connection. Само трябва да си изберете подходящ за вас прокси сървър и да знаете неговия вид, IP адрес и порт.

За някои потребители дори и това ниво на защита не е достатъчно. Един от тях, подписал се като OmegleWarden, казва, че тези настройки на практика не спират атаките в Skype, и предлага алтернативно решение. Той е направил и видеоурок, в който използва базата данни от сървъри на Hidemyass.com.

Подобни статии

2 Comments

  1. Янислав

    Здравейте, последвах стъпките които описахте но след тестване дори това не помогна, когато не съм в skype „IP“ адреса ми отново излиза, това изобщо не ми оказва помощ, тъй като си направих друг скайп влязох в него и проверих дали ми се вижда IP адреса докато не съм пратил покана или не съм вътре и пак се вижда. А колкото до видео клипа в който е направен подробен тъториал клипа не съществува. Моля да помогнете по някакъв начин, тъй като не е приятно да те флуудят..

    • Questo

      Здравейте, благодаря за забележката. Авторът на клипа е описал каква е процедурата в посочения линк: за целта обаче ще трябва да изтеглите един файл и да си поиграете малко с настройките. Не съм го пробвал и не знам дали е ефективно. Ако не ви се занимава, защо не опитате да включите Skype през прокси? Неудобството е, че доколкото разбирам Skype for modern Windows не го поддържа https://support.skype.com/en/faq/FA1017/can-i-connect-to-skype-through-a-proxy-server

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *