Меню Затваряне

Instagram акаунтът ми е хакнат. Какво да правя?

Обновена на 05.03.2024 от Questo

Важно: На 5 март 2024 г. хиляди потребители докладват, че не могат да влязат в профилите си в Instagram. Това се дължи на проблем със сървърите на Meta: компанията-собственик на Instagram.

Ако и вие не можете да влезете в профила си, възможно е причината да са проблемите на Meta, а не че профилът ви е бил хакнат.

През декември 2022 Instagram пусна инструмент за възстановяване на хакнати акаунти. Целта му е да облекчи хилядите потребители, чиито акаунти биват хакнати всяка година.

Инструментът ще намерите тук. Той е подобен на инструмента, който използва Facebook, за да възстановява хакнати акаунти.

Може да не ви се вярва, но досега Instagram нямаше опция за възстановявана хакнати акаунти. Имаше възможност потребителите да получат нова парола за акаунта си и толкова.

Само че повечето потребители се оказваха в ситуация, в която е сменена не само паролата, но и имейла на акаунта им. Така, колкото и да се опитват да получат нова парола, това не се случва, защото тя отива на сменения имейл адрес, до който потребителят няма достъп.

В желанието си да си върнат акаунтите някои потребители бяха склонни да платят откуп или да плащат на други хакери, за да хакнат пърите хакери и така да си върнат акаунта (стратегия, която между другото не работи).

Как се възстановява хакнат Instagram акаунт?

Първо лошата новина. Новият инструмент за възстановяване на хакнати профили въобще не гарантира, че ще си получите акаунта обратно. Но е стъпка в правилната посока, доколкото дава възможност на засегнатите потребители поне да опитат.

Потребителският интерфейс е доста семпъл:

Можете да поискате смяна на паролата и да получите инструкции как да процедирате, ако акаунтът ви е деактивиран или са сменени данните ви за контакт с такива, до които нямате достъп.

Как хакерите крадат Instagram профили

Обикновено това се случва, защото:

1) Използвате една и съща парола за много различни акаунти (която вече е била хакната и е публикувана в интернет);

2) Използвате лесна за отгатване парола;

3) Станали сте жертва на фишинг (някой ви е накарал да въведете паролата си на сайт, който много прилича на Instagram, но не е);

4) Имейлът, с който сте регистрирани в Instagram, е деактивиран и след това пререгистриран от нов собственик (това може да се случи ако дълго време не сте влизали в имейла си);

Когато злонамерено лице получи достъп до вашия Instagram акаунт, в повечето случи то сменя паролата за достъп, после сменя и имейла и телефонния номер, свързани към акаунта. Така и да искате, вие не можете да поискате смяна на паролата.

Как да се предпазите

 • Използвайте силни пароли
 • Активирайте двуфакторна автентикация
 • Използвайте функцията за избор на доверени приятели, които да потвърдят самоличността ви, ако акаунтът ви бъде хакнат

И не забравяйте: Instagram може да ви направи нещастни, да подсили усещане за малоценност и депресивни мисли. Затова посещавайте акаунта на Questona, където няма големи цици и нацепени батки, а само простата истина по отношение на сигурността в интернет.

 

Подобни статии

6 Comments

  • Questo

   Здравейте, зависи каква е целта ви. Ако просто искате да имате Instagram акаунт, всяка поща с възможност за двуфакторна автентикация ще ви свърши работа. Най-популярна е Gmail, която има и доста сносен спам филтър, блокиращ повечето опити за фишинг.

   Ако искате поверителност, доверете се на поща, която не събира толкова данни за вас или пък използвайте т.нар. еднократни пощи (temporary email). Ето няколко предложения за пощи, които уважават правото ви на поверителност: https://questona.com/kak-da-izpratia-anonimen-email/

   Няма да давам оценка за български имейл услуги (mail.bg, abv.bg и други). Нека просто да кажем, че отзивите на читателите за тях не са особено високи.

   Може би по-важно от това каква поща използвате е как поддържате Instagram акаунта си. За да го защитите, придържайте се към следните правила: -използвайте трудна за отгатване парола: идеалният вариант е фраза от няколко несвързани помежду си думи, за да може лесно да се помни, и освен малки букви използвайте големи букви, числа и специални символи (например @,$ и т.н.);
   -не използвайте една и съща парола за много акаунти (например паролата, с която влизате в мейла си, я слагате и на Instagram акаунта, и на другата си поща, и по други профили);
   -използвайте двуфакторна автентикация както за Instagram, така и за имейла, с който сте се регистрирали в Instagram;
   -ако получите имейл, който ви подканя да въведете или да изпратите паролата си за Instagram някъде, не го правете (това е фишинг);

  • Questo

   Ако са хакнали акаунт и поща и са сменили паролата, много вероятно е да са сменили и данните за контакт. Това прави връщането на профила доста по-трудно. Бихте могли да го докладвате за хакнат чрез посочения в статията инструмент и да следвате инструкциите, които ще получите от Instagram.

  • Questo

   Според документацията на Instagram са нужни около два работни дни, за да се обработи видео селфито, което потребителят изпраща. Възможно е още да не са го проверили. Според собствените им правила са длъжни да ви информират, след като го обработят: независимо дали го приемат като доказателство или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *