Меню Затваряне

Холандци хакват профили в Instagram, за да печелят от пускането на реклами в тях

instagram

Двама холандски тийнейджъри са арестувани по подозрения, че са спечелили хиляди евро чрез хакнати профили в Instagram, твърди сайтът Dutch News.

Според местната полиция младежите са се опитвали да получат достъп до профили с голям брой последователи. Те са изпращали на собствениците им фишинг писма с цел да разберат паролите им.

След като получат достъп до акаунтите, двамата са предлагали на потенциални рекламодатели да пускат реклами в профилите.

Като за опит да се правят пари чрез незаконни действия схемата не е особено елегантна. Двамата предприемчиви холандци биха могли да минат между капките заради това, че са хаквали чужди профили в Instagram. Но когато след това използваш същите профили, за да пласираш в тях реклама от легитимни бизнеси, направо си просиш да бъдеш разкрит: а проследяването на плащанията е съвсем лесно.

Един от големите проблеми със сигурността на Instagram до скоро беше, че няма двустъпкова идентификация, при която идентичността на собственика на профила се проверява на две нива: първо с въвеждането на парола и след това с въвеждането на уникален код, който се изпраща до неговия имейл или телефон. С такава идентификация разполагат почти всички големи онлайн услуги – включително и Facebook, която притежава Instagram.

Популярното приложение за споделяне на снимки обаче изглежда си е взело поука, защото от средата на февруари е в процес на въвеждане на двустъпкова идентификация.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *