Меню Затваряне

Кои са най-търсените хакери в света

Обновена на 17.03.2016 от Questo

mostwanted

Някои от най-издирваните хора на планетата не са терористи и не хвърлят бомби. Вместо това те използват предимствата на технологиите, за да печелят пари по незаконен начин.

Това е част от списъка на ФБР с най-издирваните компютърни престъпници. За залавянето на повечето от тях има обявени парични награди, а щетите, които са нанесли, се оценяват на стотици милиони.

Евгений Богачев

Евгений Богачев се счита за администратор на една от най-сериозните кражби на пари с малуер. Според ФБР Богачев е изпoлзвал модифицирана версия на вездесъщия малуер Zeus, за да получи достъп до банковите сметки на жертвите си. Разследването предполага, че използваният от Богачев софтуер е заразил над 1 млн. компютри по цял свят и е довел до финансови загуби за около 100 млн. долара. Богачев е „най-скъпият“ хакер в списъка на ФБР – агенцията предлага възнаграждение до 3 млн. долара за информация, която би довела до арестуването и осъждането му.

Николай Попеску

Румънецът Николай Попеску едва ли може да мине за хакер, но все пак попада в графата „компютърни престъпления“. ФБР го издирва по подозрения, че той и дружината му измамници са пускали фалшиви обяви за продажба на стоки в интернет. Те дори са издавали фалшиви фактури и са приемали плащания на банкови сметки, регистрирани с фалшиви документи за самоличност. Купувачите на стоките им обаче никога не с аполучавали това, за което са платили – просто защото обявите не са реални. ФБР дава до 1 млн. долара награда за информация за залавянето на Попеску.

Алексей Белан

През 2012 г. Алексей Белан успява да проникне в базите данни на няколко американски компании в областта на електронна търговия. От там той източва информацията за клиентите на тези компании: информация, която в последствие продава на черния пазар. По данни на ФБР Белан обича да пътува из нашия регион – освен в Русия е засичан и в Гърция. За главата му, образно казано, има обявена награда до 100 хил. долара.

hackers

Джошуа Самюъл Арън

Джошуа Арън е член на група, обвинена в една от най-големите кражби на клиентски данни в банковата история на Америка. Една от целите им според обвинението е банковият гигант JPMorgan Chase, в чиито сървъри Арън и компания са проникнали и откраднали данни за милиони клиенти. Информацията те са използвали за организирането на мащабна имейл кампания, с която са се опитвали да манипулират цените на акциите на публични компании.

Виет Нгуен

След като хаква сървърите на няколко доставчика на имейл услуги, този младеж се сдобива с около 1 млрд. имейл адреси. Използвайки находчивостта си, той впряга този ресурс, за да спами адресите с реклми и да печели комисиони от това.

Карлос Перез-Мелара

Престъплението на Перез-Мелара е, че е създал спайуер, с който ревнивите съпрузи могат да шпионират половинките си. Замаскиран като електронна картичка, софтуерът се инсталира на компютъра на жертвата и записва активността му – включително писмата и съобщенията, които изпраща. За информация, която би помогнала за арестуването на Перез-Мелара, ФБР е готово да плати до 50 хил. долара.

Петерис Сахуровс

Латвиецът Петерис Сахуровс се вихри в САЩ някъде около 2010 г., където се представя за собственик на хотели. Като такъв започва да пуска рекламни кампании в сайтовете на определени медии. Тънкият момент е, че рекламите са заразени с малуер, който се инсталира на компютрите на потребителите и ги приканва да платят 50 долара за антивирусна програма, която всъщност не върши нищо. Според ФБР Сахуровс е заработил около 2 млн. долара по този начин. Арестуването му се оценява на до 50 хил. долара.

Нур Азиз Удин и Фархан Аршад

Нур Азиз Удин и Фархан Аршад са двигателите зад престъпна група, която според ФБР е ощетила жертвите си с около 50 млн. долара. Измамата е действала на територията на доста страни по цял свят – Пакистан, Испания, Швейцария, Малайзия и други – но детайлна информация за това какво точно е представлявала почти няма. Споменава се само, че е била насочена към телекомуникационни компании. Интересен факт е, че според публикации в някои онлайн медии двамата са били арестувани още в началото на 2015 г. За информация за залавянето им се предлага награда до 50 хил. долара за всеки от двамата по отделно.

Шаилешкумар Джаин и Бьорн Сундин

Тези двамата успяват да бомбандират интернет потребителите с фалшиви предупредителни съобщения, че компютрите им са заразени и трябва да си купят антивирусна програма. Онези, които последвали съвета и платил иза софтуера скоро разбрали, че той всъщност не става за нищо. Джаин и Сундин осъществяват цялата схема през собствена компания, която дори си има собствен кол център, приемащ (и понякога изплащащ) рекламации.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *