Меню Затваряне

Малуер, разпространяван чрез имейл, е засечен и в България

hacker

Разработчикът на едноименната антивирусна система ESET предупреждава за нова имейл кампания, съдържаща зловреден код. Кампанията е засечена в редица европейски страни, като според предоставените данни има регистрирани случаи и в България.

Авторите на кампанията разпращат архивирани файлове, които съдържат зловредния код, идентифициан от ESET като JS/TrojanDownloader.Nemucod. Имейлите са на английски и обикновено съдържанието им е представено като фактура или други важни документи – така, че да предизвикат любопитството на получателя и той да ги отвори. Разархивирането на файла го активира и той се заема с основната си задача: да инсталира на компютъра на жертвата рансъмуер.

Защитата от тази кампания е лесна и се базира на едно просто правило, което така или иначе би трябвало да спазвате: не отваряйте прикачени файлове, изпратени от непознати имейл адреси. Всъщност не отваряйте и прикачени файлове, идващи от познати адреси, особено ако текстът към съобщението е на чужд език (защо колегата Иван ще ви пише на английски?) или е написан с много грешки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *