Меню Затваряне

Как да разбера кои устройства имат достъп до профила ми във Facebook

Обновена на 01.12.2016 от Questo

facebook-screenFacebook предлага няколко полезни функции, с които може да следите дали някой е влизал в профила ви без ваше знание. В тази статия ще разгледаме накратко какви са те и какво представляват.

Преди това обаче е важно да отбележим, че най-важната функция, която трябва да активирате, е Login Approvals. Тя активира т.нар. двустепенна идентификация, която добавя допълнителен слой на сигурност към вашия профил. Това означава, че ако някой иска да влезе в профила ви, той трябва да въведе не само парола, но и втори код за идентификация, който се получава на мобилния ви телефон. Така че дори и този някой да знае паролата ви за достъп, той ще трябва да разполага и с мобилното ви устройство, за да влезе във вашия профил.

Login Approvals се активира от Setting>Security>Login Approvals, като за да го използвате, ще трябва да регистрирате мобилния си номер в профила си във Facebook. Когато активирате Login Approvals, може да изберете как да получавате код за потвърждение: дали чрез SMS или чрез известие от мобилното приложение на Facebook (Code Generator).

Имате и трета опция – Facebook ви дава списък с 10 кода, които записвате някъде и носите със себе си. Ако ви се наложи да влезете в профила си от непознато устройство, но телефонът ви не е с вас, може да използвате някой от тези кодове, за да се идентифицирате пред Facebook.

Сега, след като сте активирали Login Approvals, да преминем към Where You’re Logged In. Тази функция ви показва списък на устройства, които имат достъп до вашия профил сега или в минал момент. За да ги разгледате, влезте в Settings>Security>Where You’re Logged In>Review and manage where you’re currently logged into Facebook>Edit. Би трябвало да видите списък с устройства и базова информация за тях: операционна система, браузър, IP адрес и местоположение (град и държава). Списъкът започва с Current Session – това е секцията, която показва устройството, от което сте логнати вие. След това има списък на други устройства, от които сте влизали – мобилния телефон, компютъра в офиса, таблет и т.н. Тук е важно да гледате за непознато устройство и ако откриете такова, да го изтриете от списъка с End Activity. Преди това вижте кога това устройство е имало за последно достъп до профила ви (би трябвало да има дата на последното влизане) и вземете мерки: което обикновено означава смяна на имейла и паролата за достъп.

Имайте предвид, че е възможно едно и също устройство да фигурира два пъти в този списък: например мобилният ви телефон може да се появи два пъти, ако сте влизали през два различни IP адреса. Така че не бива да се паникьосвате всеки път, когато видите непознат IP адрес.

Още по-детайлна информация за това кой има достъп до профила ви ще намерите в Recognized Devices. Когато активирате LoginApprovals, вие ще трябва да въвеждате код за идентификация всеки път, когато влизате във Facebook от непознат браузър. За да не се налага да въвеждате код при всяко влизане, Facebook ви предлага да запамети браузъра и при всяко следващо влизане код за идентификация няма да ви бъде изискван. Recognized Devices представлява списък с всички запаметени браузъри. Той се намира в Settings>Security>Recognized Devices. Ще забележите, че в него фигурират не само имена на браузъри, но и приложения като Tinder, през които се влиза чрез профила ви във Facebook. Разгледайте този списък и вижте дали виждате нещо съмнително: например браузъри, които никога не сте ползвали; или приложения, които никога не сте сваляли. Това би могло да ви подскаже дали някой е получавал достъп до профила ви.

Подобни статии

4 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *