Меню Затваряне

Как да заключа iPhone с пръстов отпечатък

Обновена на 16.12.2016 от Questo

iPhone6sТехнологията на заключване на мобилен телефон с пръстов отпечатък не е нова и съществува от години. Но през 2013 г. Apple започна да я въвежда сред масовия потребител чрез своя iPhone. Ако имате iPhone 5S и нагоре, или пък iPad Pro/Air 2/mini 3 и нагоре, може да заключвате телефона си с пръстов отпечатък: така, както бихте го направили с PIN код.

За да активирате Touch ID – технологията на Apple, която разчита пръстови отпечатъци, трябва да имате включена защита чрез код за достъп. Това е кодът, който пази устройството от това някой друг да го ползва вместо вас. По подразбиране PIN кодът за достъп е комбинация от 6 числа, въпреки че може да изберете и различна конфигурация.

Кодът за достъп се активира от Settings>Touch ID&Passcode>Turn Passcode On. Устройството ще поиска да въведете два пъти избрания от вас код за достъп.

След като имате паскод е време да активирате и Touch ID. За да го направите, ръцете ви трябва да са чисти и сухи. Същото важи и за основния бутон на устройството (Home), където се намира сензора за сканиране на пръстов отпечатък.

Влезте в Settings>Touch ID&Passcode и въведете кода си за достъп. След това изберете Add a Fingerprint и задръжте пръста си на основния бутон. Изчакайте, докато устройството започне да вибрира. Би трябвало да видите и съобщение да махнете пръста си от бутона. След това започва процедура по наместване на пръста ви – така, че сензорът да сканира различните части от вашия пръст. Тази процедура включва неколкратно поставяне на пръста върху бутона и последващото му махане (ще виждате инструкциите на екрана), както и хващане на телефона по начина, по който обичайно го държите, когато работите с него.

След като Touch ID сканира пръста ви, може да отключвате телефона си само с натискане на основния бутон, без да изпизвате всеки път PIN код за достъп (както вероятно сте го правили досега, ако сте имали активен PIN код). С пръстов отпечатък може също така да оторизирате плащания в онлайн магазините на Apple (iTunes, App Store).

Заключването с пръстов отпечатък би могло да е полезна защита, ако някой открадне телефона ви или просто получи достъп до него. Идеята е, че някой може да научи PIN кода ви за достъп, но никой няма вашите биометрични данни. В каква степен обаче това е надеждно?

Зависи кого питате. От Apple се гордеят с Touch ID и твърдят, че нивото на сигурност е много високо и никой освен вас и пръстовите ви отпечатъци не може да отключи iPhone. Още през 2013 г. обаче, когато Touch ID се появи на пазара, се появиха и първите опити да бъде излъган сензора в устройствата на Apple. В последствие се нароиха какви ли не успешни опити да се имитира пръстовия отпечатък на собственика – включително и такива с пластилин.

Обикновеният потребител едва ли би следвало да се притеснява особено от това. Да, пръстовите отпечатъци могат да се имитират, но това съвсем не е по силите на всеки, включително и на най-запалените фенове на „CSI: От местъпрестъплението“.

Друг особен казус, който възниква, е дали полицията има право да отключва телефона ви със собствени ви пръст, ако ви разследват за извършено престъпление. Тази тема е широко обсъждана в САЩ, където дори има издадени седебни заповеди за насилствено отключване на iPhone с пръстов отпечатък.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *