Меню Затваряне

Има ли вирус, който причинява щети на батерията на телефона?

Обновена на 08.03.2019 от Questo

Android

Ако притежавате смартфон или таблет, възможно е един ден на екрана да изскочи следното съобщение:

Предупреждение! Твоят телефон е заразен с вирус и батерията му е повредена! Системата е засякла (4) вируса, които причиняват сериозни щети на батерията ти и трябва да бъдат отстранени веднага, а батерията – поправена. Продължи към инструкции как да оправиш телефона си. Не затваряй прозореца.

**Излез на свой риск**

Обикновено потребителят приема всяко подобно предупреждение за чиста монета и се паникьосва. „Наистина ли имам вирус? Как да го махна? А как да разбера колко повредена е батерията ми?“ Освен това изскачащото съобщение може да се окаже много упорито – то си стои на екрана и не се маха. Потребител, който го беше получил на телефона си, твърди, че дори след рестартиране на устройството съобщението не се маха.

И така, има ли основание да се притеснявате?

Вероятно не. Подобни съобщения не са нищо повече от поредната уловка. Целта им е да ви накарат да инсталирате допълнителен софтуер, който може да навреди на устройството ви. Така че ако съобщение от този вид изскочи на екрана ви, не следвайте указанията му и не инсталирайте нищо.

Същото ще ви посъветва и Александър Вукчевиц, шеф на компанията за антивирусен софтуер Avira Virus Lab. „Не ни е известно да съществуват вируси, които увреждат батерията ви – нито реално работещи, нито такива на ниво прототип – казва той в публикация в корпоративни блог на компанията – Същуствуват обаче много popup съобщения, които експлоатират страха на потребителите от увреждане на батерията и по този начин ги карат да инсталират адуер(нежелан софтуер, който показва рекламни банери на телефона ви – бел. авт.)“.

Как обаче това съобщение се появява на екрана ви? Вариантите са няколко. Единият – и най-вероятен – е да сте отворили зловреден сайт, който показва подобни popup съобщения. Тези съобщения може да продължат да се появяват, дори да сте затворили сайта: заблуждавайки ви по този начин, че имате реален проблем с телефона.

Друг вариант е да сте инсталирали софтуер от неоторизиран източник; например магазин за приложения, различен от Google Play. Понякога в приложенията са скрити адуер или друг нежелан софтуер, който се инсталира на телефона ви и започва да нанася щети; или просто да ви дразни с постоянни предупреждения.

Нека сега да видим как да разкарате досадното съобщение от екрана. Стъпките са няколко.

1.Ако имате антивирусна програма, сканирайте с нея устройството и вижте дали ще открие нещо.

2.Ако нямате антивирусен софтуер, може да поразчистите ръчно телефона си. Това означава да изтриете историята, бисквитките и кеша на браузъра, който използвате. Спомнете си и дали скоро сте инсталирали приложения, от къде сте ги свалили и съвпада ли инсталирането им с появата на съобщението.

3.Ако мислите, че popup съобщението се появява заради инсталирано приложение, може да опитате да изтриете приложението и да видите дали съобщението ще се запази.

4. Опитайте да рестартирате устройството. Продължава ли да е показва popup съобщението?

5.Ако нищо от гореизброените не помага, може просто да върнете фабричните настройки на телефона. Това е краен вариант, тъй като ще изгубите настройките и данните си на телефона, затова прибягвайте до него само когато нищо друго не върши работа.

 

Подобни статии

3 Comments

  1. Иван

    Сканирах с CM Lite и пише, че нямам вирус, но сега започна да ми пада още по-бързо батерията(един процент пада за 10 секунди)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *