Меню Затваряне

Как да изпратя анонимен имейл

Обновена на 04.12.2022 от Questo

Искало ли ви се е някога да изпратите анонимен имейл?

Не просто от имейл адрес, който не е свързан с вашето име, но и такъв, който не може да бъде проследен обратно до вас с технически средства?

В тази статия ще разберете как става. Ще научите и кои са грешките, които не бива да допускате.

Анонимен имейл: какво не бива да правите

Ако искате просто да скриете името си, може да си регистрирате адрес в произволна мейл услуга с фалшиво име. Но имайте предвид, че всяко съобщение, изпратено от този имейл, може да бъде проследено обратно до вас. Това е така, защото всяко съобщение съдържа вашия IP адрес.

Бихте могли да скриете IP адреса си като използвате Tor Browser или VPN; или и двете заедно. Въпреки това не ви съветвам да използвате някоя от популярните имейл услуги, дори и ако сте скрити под маската на Tor или VPN. Някои имейл услуги дори блокират опити за достъп през Tor, така че така или иначе не можете да ги използвате анонимно.

И така, ето какво следва да избягвате:

  1. Не си правете „анонимни“ акаунти в популярни имейл услуги като Gmail, ABV и т.н., които държат информация за вашия IP адрес;
  2. Когато си регистрирате анонимен акаунт, не използвайте истинското си име;
  3. Не използвайте имейл услуга без Tor или VPN или комбинация от двете;

Правило номер три важи и за всички имейл доставчици, които ще разгледаме в тази статия.

Tor Browser е безплатен, има го за повечето популярни операционни системи и може да го свалите тук.

Безплатният VPN си има недостатъци (както всъщност и платеният). Ако все пак искате няколко безплатни предложения, ще ги намерите тук.

Анонимен имейл с регистрация

Ако искате да ползвате удобствата на традиционната имейл услуга (изпращане и получаване на имейли, отговори на съобщения, прикачване на файлове и т.н.), най-добре е да си направите регистрация към имейл доставчик, който акцентира върху анонимността.

ProtonMail

Да започнем със слона в стъкларския магазин. ProtonMail беше обвинена, че предоставя на полицията данни за IP адресите на своите потребители, въпреки че твърди, че не го прави. През 2021 г. компанията-собственик на услугата се видя принудена да промени политиката на поверителност и да изключи от нея думичките „не пазим IP логове“.

Въпреки това ProtonMail все още е една от най-разпознаваемите имейл услуги с акцент върху анонимността. Регистрацията става сравнително лесно, интерфейсът е интуитивен, имате възможност да се възползвате от разни благинки като безплатен VPN (колко е надежден е друг въпрос).

Ако не сте тръгнали да правите нещо нелегално, флиртът на ProtonMail с полицейските власти не би трябвало да ви притеснява особено. За маниаците на тема анонимност винаги остава възможността да достъпват пощата си в ProtonMail с Tor, включитлено и през onion адреса на мейл услугата: https://protonmailrmez3lotccipshtkleegetolb73fuirgj7r4o4vfu7ozyd.onion .

DNMX

Има доста имейл услуги, които акцентират върху анонимността, която тъмната мрежа предоставя. DNMX е една от тези услуги, които остават сравнително постоянни във времето (в даркуеб често се  случва анонимни услуги да се появят внезапно и също толкова внезапно да изчезнат).

Дизайнът на сайта е семпъл и ще събуди в по-възрастните потребители сладката носталгия по изпращането на имейли през 90-те години.

Можете да достъпите DNMX през обикновен браузър, но за целите на анонимността го правете с Tor: http://dnmxjaitaiafwmss2lx7tbs5bv66l7vjdmb5mtb3yqpxqhk3it5zivad.onion .

Tutanota

Tutanota е предпочитан избор за феновете на сигурната и анонимна комуникация. Услугата твърди, че не пази IP адресите на потребителите си. Цялата поща е криптирана от край до край, така че разработчиците на услугата не могат да видят съдържанието на писмата или контактите.

Базовата имейл услуга е безплатна. Ако решите да използвате някой от платените планове, може да плащате в монеро (криптовалута с акцент върху анонимността).

Не успях да открия onion адрес на услугата, което е странно на фона на самохвалството колко сигурна е Tutanota. Ако използвайте този имейл доставчик и държите да останете скрити, достъпвайте сайта през Tor.

Анонимен имейл без регистрация

Ако искате да изпратите само един имейл и не ви се занимава с регистрация за анонимна пощенска услуга, може да ползвате някоя от тези.

Anonymousemail

Сайтът позволява изпращането на анонимни имейли, a ето какво вижда получателят:

Плюсът на тази анонимна имейл услуга е, че има и onion версия, която се намира на адрес: lzo66now3rjf4pdez35v2vfsucnxkpby2rgirrg2mdhhkchgbt7ptwad.onion

Ако си платите (приемат се плащания в биткойн), може да се възползвате от някои екстри като например да избирате име на подателя (по подразбиране е Anonymousemail), да прикачвате файлове или да получавате известие в реално време, когато получателят на писмото го отвори.

Има и функция за обратен отговор. Оставяте си имейл адреса в случай, че получателят на писмото реши да ви върне отговор. Ще получите отговора му във вашата си пощенска кутия, но авторът на отговора няма да види на кой имейл адрес го изпраща. Не ви съветвам да използвате подобна екстра: никога не е добра идея да оставяте имейл адреса си където и да е, ако искате да сте анонимни.

Ето още няколко имейл услуги, които ви позволяват да изпращате анонимни имейли без регистрация:

5ymail

Предимството на този анонимен имейл доставчик е, че можете да използвате избрано от вас име на подател. В самото съобщение пък няма реклами.

Като недостатък може да се посочи потребителският интерфейс, който може да се окаже твърде сложен за нови потребители. Има твърде много полета за попълване и кликане; не е ясно посочено кои функции са безплатни и за кои се плаща.

AnonEmail

Интерфейсът е изключително опростен, което спомага за бързото изпращане на имейли, дори ако никога преди това не сте използвали сайта. Има три полета за попълване: имейл на получателя, заглавие на съобщението и самото съобщение. И това е.

Трябва да имате предвид, че съобщение може да пристигне до 12 часа след изпращането му. Това се прави от съображения за сигурност, но за вас може да се окаже недостатък, особено ако искате получателят да получи веднага съобщението.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *