Меню Затваряне

Българските компании почти не инвестират в киберзастраховки

Обновена на 07.12.2022 от Questo

Едва 2% от българските компании си купуват киберзастраховки, показват данните на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност ENISA. Така България е на едно от последните места в ЕС заедно със страни като Малта, Словакия, Латвия (също 2%) и Словения, където на практика бизнеса не инвестира в киберзастраховки.

За сметка на това в Западна Европа компаниите се застраховат срещу кибератаки. В Италия и Испания например 52% от анкетираните фирми притежават киберзастраховки. В Германия показателят достига 58%, а във Франция – 45%.

Дори и в съседни на България страни показателят е значитлено по-висок. В Румъния, където жизнения стандарт е най-близък до този в България, делът на застрахованите фирми е 35%. В Гърция делът достига 37%.

Киберзастраховките изплащат премия, ако компанията претърпи кибератака. С тези пари фирмата може да компенсира част от щетите, които понася при атаката: амортизирана инфраструктура, откраднати и загубени данни, нереализирани приходи заради блокриане на бизнес процесите и т.н.

В България киберзастраховките не са особено популярни и вероятно се възприемат като излишен разход. Като цяло българските компании плащат средно по 200 хил. евро на година за информационна сигурност. Това е сред най-ниските стойности не само в Европа, но и на Балканите.

Също така трябва да се има предвид, че става дума за осреднена оценка на разходите. Числото 200 хил. евро най-вероятно е генерирано основно от разходите на едри предприятия като банки или енергийни дружества. Малкият и средния бизнес харчи значително по-скромно за киберсигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *