Меню Затваряне

Как вашата камера може да работи срещу вас

Обновена на 20.08.2015 от Questo

camera

Безжичните камери са добър вариант за видеонаблюдение на вашия имот, автомобил, офис или магазин. Те обаче лесно могат да се обърнат срещу вас, ако не сте направили едно просто, но жизненоважно нещо: да промените заводските настройки на устройството.

Необходимо е да направим уточнението, че става дума именно за камерите за видеонаблюдения, които могат да се свързват към интернет. Обикновената уебкамера, която се включва в компютъра с USB или пък е вградена в лаптопа ви не влиза в тази категория.

Бърза проверка показва, че в България към края на февруари 2014г. Shodan е индексирала почти 2000 резултата, които отговарят на търсеща дума  „IP Camera“. Shodan е т.нар.  Google за хакери, защото сканира и индексира информация за устройства, които са вързани към глобалната мрежа – камери, сървъри, скенери и т.н. Ако притежавате такава камера в действие, тя по всяка вероятност вече е индексирана от Shodan и потребителите на търсачката могат да я открият.

Ако ви е трудно да разберете за какво говоря, представете си, че сте публикували своите лични данни в интернет форум. Веднъж щом Google ги индексира, те могат да бъдат открити от всеки, който изпише името ви в търсачката.

Всяка такава камера се продава с фабрични настройки, включително и първоначално зададени потребителско име и парола, които са едни и същи за всички устройства на пазара. Във ваш интерес е да ги промените веднага щом инсталирате камерата си. Много хора обаче не го правят, защото си мислят, че няма нужда. Но това прави камерата ви уязвима за външен достъп. Фабрично зададените пароли и потребителски имена на всички модели камери са известни и съвсем лесно достъпни в интернет. Всеки, който разполага с тях, може да получи достъп до камерата ви. Някои модели камери дори нямат фабрично зададени парола и потребител – те са напълно достъпни за всеки, който знае IP адреса на камерата.

Как това може да ви навреди? Ако някой получи достъп до камерата за видеонаблюдение на дома ви, той може да следи и изучава навиците и начина ви на живот, да разбере кога сте си вкъщи и кога отсъствате, какво внасяте и изнасяте от дома си и т.н.

Камерата в офиса издава кога в него има хора и какво точно правят те. Това може да доведе до изтичане на вътрешна информация. Ако камерата е монтирана в обект, където се работи с пари, камерата може да предостави на трети лица информация за това какви обороти се приемат, къде се прибират, какви клавишни комбинации и кодове се използват. Вариантите са много.

В интернет има цели масиви от данни за необезопасени IP камери, които са достъпни буквално с един клик на мишката. Повечето от тях на практика не могат да доведат до извършването на престъпление, защото показват обществени места, улици или пейзажи. Но някои камери(включително и в България!) са инсталирани в жилищни кооперации, гаражи или над главите на касиерки, създавайки изброените по-горе рискове и показвайки стряскащата небрежност на техните собственици.

Всичко това следва да ви убеди колко важно е да подсигурите камерата си със силна парола. Това няма да я направи неуязвима, но ще намали опасността от достъп на трети лица до личния ви живот и бизнеса.

Подобни статии

9 Comments

  • Tsvetko

   Не разбирам нищо,но искам да се нау4а.За това предварително моля за извинение хората,които биха ми обяснили подробно и търпеливо.Благодаря за разбирането.

   • Questo

    Цветко, вашата IP камера би трябвало да има IP адрес. Ако го знаете, въведете го в адрес бара на браузъра и това би трябвало да ви отведе в уеб интерфейса на камерата, където трябва да въведете админ и парола за достъп. Ако не знаете какъв е IP адресът на камерата ви, ще трябва да го откриете. Ако сте в Германия, а камерата ви е в България, ще трябва да го направи някой ваш близък, който има физически достъп до нея. Ако камерата е вързана към домашния компютър например, може да видите IP адреса й като влезете в NEtwork>Media Devices изберете иконката на камерата и с десния бутон на мишката изберете Properties (за по-стари версии на Windows и други операционни системи директориите може да са други). Друг вариант е да се използва фирмения софтуер, който ви е доставен с камерата, за да видите нейния IP адрес. БИхте могли да проверите как става това чрез проверка в Google в зависимост от модела на камерата. Трети вариант е да влезете в настройките на модема, към който е вързана камерата, и да проверите от там IP адреса й.
    П.С. Ако камерата ви е свързана към компютъра с кабел, то тогава тя не е IP и горните указания не важат. Има обаче други начини, по които може да я достъпите от Германия.

 1. Tsvetko

  Благодаря за информациата и за отделеното време.В момента кам. е изкл.Като се прибера ще пробвам и навярно отново ще пиша.До тогава сърде4ни поздрави.

 2. Pingback:Руснаци събират списък с пароли за системи за дистанционен контрол | Онлайн сигурност и защита на личните данни

 3. Борисов

  -Здравейте!
  -Бих искал да попитам!
  -Има ли начин ,уеб камера да бъде разположена на километър от населено място?
  -Има ли ,камери с батерия и колко време издържат с един заряд. Явно проблем е и интернета предполагам ,защото без интернет няма как да имам връзка с камерата .
  -Искам да имам 24 часово наблюдение. Всичко това възможно ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *