Девет начина да предпазите Facebook профила си от хакери

facebook-screenНе мислете, че никой не се интересува от вас и вашия профил във Facebook. Личните ви данни са ценна стока за хакерите, а понякога хакването на профили се прави с цел разпространение на спам и зловреден софтуер или просто за отмъщение. Друга причина някой да иска да влезе в профила ви е финансовата изгода. Веднъж проникнал, той може да се представя за вас и да иска от близките и роднините ви да му изпращат пари. Такива случаи вече бяха засечени в България.

Като платформа Facebook е бил хакван толкова пъти, че вече е една почти непробиваема информационна система. Затова хакерите използват последните останали дупки в сигурността на социалната мрежа: а това са нейните потребители. Като потребител вие може да защитите профила си от хакване, като завишите настройките за сигурност и спазвате няколко прости правила.

1. Активирайте двуетапно влизане във Facebook

Двуетапнот овлизане или двустъпковата идентификация във Facebook прави хакването на профила ви с една идея по-трудно. Когато активирате тази функция, тя следи кога вие или някой друг влиза в профила ви от непознато устройство. Когато това се случи, освен паролата за достъп трябва да бъде въведен и 6-цифрен код, който се получава на мобилния ви телефон. Т.е., ако този, който се опитва да влезе в профила ви, не сте вие, влизането няма да се случи, освен ако човекът не разполага и с мобилния ви телефон в ръката си.

Вижте как да активирате двуетапното влизане във Facebook.

2. Активирайте имейл нотификации

Когато е активирана, тази функция ви изпраща известия, когато някой влезе в профила ви от непознато устройство. Имейл нотификациите не са толкова ефективна предпазна мярка като двуетапното влизане, но са едно добро допълнение към сигурността на профила ви.

Вижте как се активират имейл нотификациите.

3. Научете се да разпознавате фишинг кампаниите

Традиционната фишинг атака изглежда горе-долу така: получавате имейл с предупреждение, че някой се е опитал да влезе в профила ви във Facebook и от съображения за сигурност трябва да въведете паролата си за достъп (ето ви пример за фишинг имейл). Имейлът е изпратен от адрес, който звучи достоверно – например noreply@facebook.com – и съдържа линк към страница, в която трябва да въведете имейл и парола за достъп.

Възможно е да получите съобщението не чрез имейл, а като съобщение във Facebook. В края на 2015 г. например имаше активна кампания, която крадеше пароли от собственици на български Facebook страници.

Как да разпознаете фишинг кампания? Проверете към какъв адрес води линка в съобщението, което сте получили. Ако е фишинг, адресът ще е нещо от рода на http://facebook.000webhost.com.

4. Използвайте различни пароли за Facebook и други онлайн услуги

Спазвайте старото правило, което гласи, че за различните си акаунти трябва да използвате различни пароли. Това означава, че ако паролата ви за имейла, с който влизате във Facebook, е pU5n1m3davli@za, то паролата за Twitter например трябва да се различава.

5. Не влизайте във Facebook от общодостъпни компютри

Просто не го правете. Не знаете какъв софтуер е инсталиран на този компютър и по какъв начин той следи активността ви.

6. Не запаметявайте паролата си във Facebook на служебен или чужд компютър

Всъщност е добре ако изобщо не запаметявате паролата си – дори и на вашия личен компютър. Рисковете да запаметите паролата си в браузъра на служебния компютър са, че така всеки може да разбере каква е тя.

Ако вече сте запаметили паролата си, ето как да я изтриете от паметта на браузъра.

7. Не ставайте от компютъра, преди да сте излезли от профила си

Вижте предходните два съвета. Да оставяте профила си отворен без надзор за продължително време не е добра идея.

8. Сложете парола на мобилния си телефон

Ако сте инсталирали мобилното приложение на Facebook, профилът винаги е активен. Ако някой получи достъп до телефона ви, той получава и достъп до профила ви. Ето защо е добра идея да защитите мобилното си устройство с парола или друг вид заключване.

Ето няколко предложения как да заключите телефона си.

9. Направете си списък с доверени приятели

Това са хора, чиято помощ може да използвате, ако все пак профилът ви бъде хакнат. Да предположим, че някой вече получил достъп дос вашия профил, сменил е паролата и вие няма как да влезете. Ако използвате функцията доверени приятели (Trusted Contacts), Facebook ще изпрати на хората от списъка кодове. След това тези хора трябва да ви продиктуват тези кодове, а вие да ги въведете в специална форма, която ще получите от Facebook.

Функцията Trusted Contacts е интересна форма за защита, която за съжаление невинаги е ефективна, поне според оплаквания, които съм получавал от потребители на Facebook. Понякога се получават усложнения – кодовете не се изпращат, или не работят и т.н. Това обаче е проблем, който може да се появи и при другите форми на защита от хакери. Ако решите да активирате функцията, трябва да влезете в Settings и да изберете Trusted Contacts>Edit, след което да посочите кои от приятелите ви ще влязат в списъка. Това трябва да са хора, на които имате доверие и с които поддържате лесен контакт; например по телефона.

 

3 коментара

 1. gosho0123456@abv.bg каза:

  znachi iskam davi pitam kakvo da storq, she vi razkaja kakvo se sluchilo i nzm kakvo da storq, imah priqtelka i bqh dal parolata si za abv i facebook v kraina smetka se skarahme i tq migi smeni no az moga da si vlqza do profila v facebook zashtoto sam ustavil tel za vr1ska v nego i taka toi mi prashta kod na tela i moga da vlqza v profila si v facebook no ne i v abv,vidqh che moga da promenq abvto si v fb i starto mi abv da nqma vr1ska s profila mii i se chudq dali she stane tova koeto mislq da napravq, pitam p1rvo vas predi dago storq zashtoto ne iskam da razbere bivshata mi che moga da vlqza v fb i she mahne nomera za vr1ska i az nikoga nqma moga da vlqza taka che mi kajete she se poluchi li otg mi v abvto mi koeto dadoh

  • Questo каза:

   Не знам какво имате предвид под „не искам да разбере бившата, че мога да вляза“ – профилът си е ваш и на ваше място веднага бих сменил паролата си за достъп, за да огранича нейния. Пък тя после некаопитва да смени каквото и да е, след като вече няма достъп. Ако е сменила и паролата ви за АБВ, опитайте да си върнете достъпа до пощата с таен въпрос (това става от секцията „Забравена парола“)

 2. Пенка Капитанова каза:

  имам проблем не мога да прекратя действието на програма Kamreski

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.